Зараза нестаје, пустош остаје

Данијела Бајић
Зараза нестаје, пустош остаје

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске укинула је јуче ванредну ситуацију у Бијељини, Лопарама и Угљевику, коју је прије више од пет мјесеци прогласила због афричке куге свиња, која је иза себе на фармама оставила пустош.

Из Бироа за односе са јавношћу РС наводе да је ова одлука донесена на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације, јер је тренутна епизоотиолошка ситуација у овим локалним заједницама, али и на осталој територији Српске, повољна и број жаришта је смањен.

Координатор за ветеринарство у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства РС Негослав Лукић истакао је за “Глас Српске” да укидање ванредног стања не значи и престанак спровођења мјера донесених због појаве афричке куге свиња.

- У Лопарама и Угљевику више од 45 дана није било присуства вируса афричке куге, док у Бијељини постоји неколико спорадичних случајева. Број жаришта се и те како смањио и сада на двоседмичном нивоу имамо по једно жариште, али то не значи да смо побиједили афричку кугу и да смо слободни - рекао је Лукић.

Ванредна ситуација је, истакао је он, уведена у тренутку када је процијењено да Српска треба да реагује у смислу да омогући ангажовање републичких органа, додатне механизације, људства, као и свега оног што би помогло у збрињавању лешева животиња и санирања терена.

- За тим одавно нема потребе, због чега је укинута ванредна ситуација - казао је Лукић и додао да су од почетка избијања афричке куге до сада у Српској еутаназиране 49.172 свиње, односно забиљежена су 1.152 жаришта.

Према његовим ријечима, мјере по питању здравља животиња ће и даље бити спровођене те је апеловао на све пољопривреднике који узгајају свиње да их обиљеже, а уколико се врши промет да посједују увјерење о здравственом стању стоке. Такође неопходно је да надлежна ветеринарска организација изврши клинички преглед прије издавања увјерења о здравственом стању, а у случају било какве сумње, потребно је обавијестити надлежног ветеринарског инспектора.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић казао је да укидање ванредне ситуације фармерима у Српској даје наду да ће ускоро поново моћи да покрену производњу.

- Што се тиче заразе, још је присутна код дивљих свиња и има неколико спорадичних случајева. За сада је све под контролом и надам се да више неће бити великог ширења - казао је Маљчић, додајући да страх међу пољопривредницима и даље постоји.

Од августа до сада, каже истиче Маљчић, у понуди се осјети мањак.

- Иако је 50.000 животиња еутаназирано, кроз репродукцију на тржишту би данас сигурно било 200.000 свиња више. Тај пад се осјети, због чега имамо смањену понуду и високу цијену - рекао је Маљчић.

Предсједник Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице Саво Бакајлић истакао је да фармерима, како би наставили производњу, по хитном поступку треба исплатити комплетну одштету.

- Сви морамо бити озбиљнији. Први задатак треба да буде попис сточног фонда, да једноставно буде лакше и буџет креирати, који овај пут мора да буде реалан, а не као до сада надувати капиталним инвестицијама, док сви остали трпе због тога - казао је Бакајлић.

Одштета

Управни одбор Фонда солидарности Српске одобрио је јуче исплату дијела средстава директне подршке корисницима у укупном износу од два милиона КМ за превазилажење посљедица изазваних афричком кугом свиња и санирање поремећаја на тржишту и обнову свињског фонда. Исплата ће се вршити на основу појединачних рјешења које ће за сваког корисника донијети Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана