Запосленима у правосудним институцијама уз плату накнада до 12 одсто

Маријана Миљић Б.
Запосленима у правосудним институцијама уз плату накнада до 12 одсто

БАЊАЛУКА - На рачуне запослених у правосудним институцијама Републике Српске који су прољетос штрајковали због ниских примања убудуће ће лијегати и накнада која ће подебљати њихове плате и донекле им поправити материјални статус.

Допуне посебног колективног уговора за запослене у институцијама правосуђа који су потписали ресорни министар правде Милош Букејловић и први човјек Синдиката правосуђа Синиша Петровић примјењиваће се од 1. септембра. Дакле, прву накнаду уз плату запослени у правосуђу могу да очекују већ у идућем мјесецу. 

У допунама колективног уговора наведено је да ће накнада за природу посла запосленима у судовима, јавним тужилаштвима, Правобранилаштву РС те Центру за едукацију судија и јавних тужилаца износити 11,9 одсто основне плате за свако радно мјесто појединачно. 

Такође, у истом документу стоји и да ће накнада за природу посла запосленима у установама за извршење кривичних и прекршајних санкција РС бити исплаћивана у проценту од 7,9 одсто основне плате за свако радно мјесто. Исти проценат накнаде биће исплаћиван и запосленима у Судској полицији РС. 

Петровић је “Гласу Српске” рекао да се не ради о повећању плате него о накнадама за природу посла.

- Та одлука се не односи само на административне раднике, него на све запослене у правосуђу, осим за носиоце правосудних функција, односно судије и тужиоце, јер они имају свој закон - навео је Петровић. 

Нагласио је да је то био један од захтјева Синдиката правосуђа према Влади РС.

- Тражили смо увођење накнаде за природу посла, јер то није постојало до сада. Ако хоћемо реално, та накнада ће свакако значити запосленима у институцијама правосуђа. Неки други грански синдикати имали су до сада ту накнаду и то је био један од захтјева Синдиката правосуђа у штрајку. Полако све долази на своје. Ускоро ћемо издати саопштење за јавност у којем ћемо све то детаљно појаснити - казао је Петровић.

Суштински, наводи Петровић, запослени у правосуђу овим су остварили један од циљева које су имали у штрајку, односно побољшање материјалног статуса радника.

Административно-технички радници запослени у правосудним институцијама Републике Српске од 28. фебруара па све до почетка априла били су у штрајку захтијевајући усклађивање плата са повећањима која добијају судије и тужиоци у Српској, али и да им са њима буду изједначени топли оброк, регрес и стаж.

Из Скупштине Синдиката правосуђа РС крајем марта поручили су да стављају мораторијум на штрајк те да ће бити формирана радна групу која ће са представницима Владе Српске радити на одредбама Закона о платама.

Штрајк радника у правосуђу Српске ове године одржан је први пут након 11 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана