Западни Балкан поново у фокусу Лондона: Британски обавјештајци у офанзиви

Вељко Зељковић
Западни Балкан поново у фокусу Лондона: Британски обавјештајци у офанзиви

БАЊАЛУКА - Британски центри моћи, поготово они обавјештајни, неће толерисати никакво политичко противљење на високом нивоу њиховој агенди за западни Балкан, а против оних који им се супротставе спремни су да примијене “активне мјере да би неутралисали сваки локални отпор”, што не искључује и неки нови рат на просторима Балкана.

Тврди то у свом ауторском тексту британски новинар Кит Кларенберг, који истражује улогу обавјештајних служби у обликовању политика и перцепција широм свијета, истичући да је њихов главни политички егзекутор на балканским просторима предсједавајућа Одбора за спољну политику британског парламента Алиша Кернс, која је у региону позната по изразито антисрпској политици.

Кларенберг тврди да нико у британском парламенту није био агресивнији и отворенији у подстицању етничких тензија на просторима западног Балкана од Кернсове, поготово на Косову и Метохији, али и у БиХ.

Како је истакао, ако се пажљивије анализира њен досије могу се видјети све њене обавјештајне везе и вјероватно “незаконите активности на рушењу разних режима”, наводећи да она сада води кампању познату као “Глобална Британија” на Балкану, која је започета још 2018. године.

- Кернсова је ветеран специјалиста за психолошки рат и британски обавјештајни оперативац. Несумњиво се ради о официру МИ6 који је учествовао у безбројним глобалним позориштима западних сукоба. Бојим се да би њене недавне јавне интервенције на косовску кризу могле бити нова варница која ће запалити други фронт украјинског рата у бившој Југославији - истакао је Кларенберг, наводећи да је она имала злокобан и значајан утицај, поготово у дестабилизацији владе Башара ал-Асада у Сирији, руководећи консултантским фирмама у којима су били “запослени” припадници МИ6.

Како каже, документа која су недавно процурила у вези са разним британским тајним операцијама откривају да се она, као специјалиста за психолошки рат, бавила утицајем на састав многих локалних влада и креирање јавног мњења.

Као примјер је навео КиМ и документ назван “Јачање позитивног мира на Косову и у Србији”. Радило се о операцији која је коштала пет милиона фунти од 2020. до 2022. године. Њен циљ је био, како је истакао, да повећа подршку “косовској националној влади међу Србима на сјеверу Косова, тако што ће их убиједити да напусте своју домовину и прихвате шири локални идентитет”.

- Кернсова је 4. јула одржала изузетно ратоборан говор у британском парламенту. Србију је означила као центар огромне мреже организованог криминала, дезинформација, тероризма и дестабилизације, која обухвата Балкан и шире. Она је захтијевала од Лондона да предузме одлучну акцију. Предложила је и распоређивање британских мировних трупа у цијелом региону, да се супротставе овим наводним пријетњама. Другим ријечима, Лондон неће толерисати балканске политичаре који се супротстављају његовој агенди за западни Балкан, а британски обавјештајци су ту да то и спријече - каже Кларенберг, који је недавно објавио и садржај тајних депеша које су канадски војници слали централи за вријеме рата у БиХ, у којем се детаљно говори о скривеним тајнама рата у БиХ, укључујући и улогу западних обавјештајних служби.

Стручњак за безбједност Божидар Форца каже за “Глас” да га није све ово изненадило, наводећи како Велика Британија никада није крила да су им балкански простори у врху спољних приоритета и тако је, како је истакао, у посљедњих сто година.

- Агенти МИ6 годинама вршљају овим нашим просторима. Вашингтон је Лондону препустио бригу о западном Балкану, јер им је то премали залогај, а забављени су и дешавањима у вези са Украјином, али и Кином. БиХ и Србију су препустили Енглезима и ликовима попут те поменуте Алише Кернс, јер су само ове двије балканске земље остале без потпуне британске контроле. Сматрам да ће се ипак прва на удару наћи БиХ, односно Република Српска, што уосталом можемо наслутити и из досадашње британске спољне политике и изјава Кернсове, увођења санкција и разних резолуција о БиХ. Тек онда ће на ред доћи Косово, јер им је Србија ипак тренутно превелики залогај, њу ипак на танкој жици још држи Резолуција Уједињених нација 1244 и неизвјесност рата у Украјини - каже Форца.

Бошњачки лобиста

Алиша Кернс није непозната овдашњој јавности. Више пута се већ “острвила” на све што има епитет српско. Нападала је СПЦ, да наводно шверцује оружје на КиМ и истицала да неће подржати формирање Републике Српске на Косову. Залагала се и за увођење санкција предсједнику Српске Милораду Додику и другим српским званичницима. Предсједавајућа је парламентарних група свих странака за БиХ. Недавно се састала са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Денисом Бећировићем.

Додик је недавно истакао да сматра да је потребно сузбити британске интересе у БиХ и не дозволити утицај Велике Британије на овим просторима, јер њихови представници износе неистине, именујући при томе Алишу Кернс и називајући је бошњачким лобистом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана