Запад оснива новог судског Франкенштајна?

Вељко Зељковић
Запад оснива новог судског Франкенштајна?

БАЊАЛУКА - Међународни антикорупциони суд који би дјеловао на принципима Хашког трибунала вјероватно је фикција, а у најбољем случају ствар која је везана за неку далеку будућност.

Кажу ово саговорници “Гласа Српске” коментаришући недавну изјаву новосадског адвоката Томислава Шуњка који је открио да би ускоро могао бити формиран један овакав међународни суд који би, наводно, требало да се бави случајевима велике корупције у којима “домаће правосудне институције нису адекватно одреаговале, односно нису покренуле судске процесе и процесуирале починиоце”.

Према ријечима професора Правног факултета у Источном Сарајеву Радомира Лукића, био би то правни преседан, јер до сада никада није било оваквих међународних судова.

- Није познато ни ко би то могао урадити. На кога би се то односило? Много ствари је отворено. Стога сам мишљења како се ипак ради о футуру другом, односно далекој будућности. Ако и постоји једна таква идеја, потребно је много времена да она заживи и у пракси - истакао је Лукић додајући како само треба да се присјетимо колико је много времена требало да буде основан Међународни кривични суд у Хагу, односно Римски трибунал.

Сматра да, уколико једног дана до тога и дође, овај суд би сигурно имао и једну политичку агенду и вјероватно би био и моћно оружје у рукама великих западних сила које би се онда могле “обрачунавати” са “непослушнима”.

- Није тајна да све што се ради у свету на крају бива употребљено у сврху међународних политичких игара. Нема установе и човека, али и идеје која се не може употребити и злоупотребити - нагласио је Лукић.

Слично мишљење дијели и бањалучки адвокат Милан Петковић наводећи да је још као студент учио да је постојање међународног кривичног права у теоретском, али и практичном смислу спорно и дискутабилно.

- То се, уосталом, показало и на примјеру Хашког трибунала који је основан као један сурогат, те је постао Франкенштајн међународног права. Сматрам како је ова прича о међународном антикорупционом суду фикција, јер није реална. Антикорупционо дјеловање је искључиво у надлежности држава и националних судова, а не дијела међународне заједнице - рекао је Петковић.

До закључења овог броја “Гласа Српске” није успио да ступи у контакт са новосадским адвокатом Томислав Шуњком, који је прије пар дана гостујући у једној ТВ емисији открио како ће ускоро бити основан овај међународни суд који ће дјеловати на принципима Хашког трибунала.

Он је тада истакао како је испод радара овдашње јавности промакло посебно засједање Генералне скупштине Уједињених нација против корупције (УНГАСС) која је почетком овог мјесеца донијела Декларацију о борби против корупције.

Према његовим ријечима, ако се овоме дода и уредба о санкцијама коју је потписао амерички предсједник Џо Бајден, а у којој је, између осталог, фокус стављен и на борбу против корупције на просторима западног Балкана, ствари постају јасније у ком правцу ће ићи међународна политика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана