Законе о заштити ћирилице и основном образовању преиспитаће Уставни суд

Срна
Законе о заштити ћирилице и основном образовању преиспитаће Уставни суд

БАЊАЛУКА - Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске за усаглашавање закона, прописа и осталих аката није постигла сагласност о текстовима Закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма и Закона о основном образовању на које су представници Бошњака покренули витални национални интерес.

Уставност ових аката преиспитаће Вијеће за заштиту националног интереса Уставног суда Републике Српске.

Предсједавајући Вијећа народа Српске и Заједничке комисије Нада Тешановић рекла је данас новинарима у Бањалуци, након 11. и 12. сједнице ових тијела, да су амандмани чланова Комисије из реда Бошњака на ове законе одбијени.

-Закон о ћирилици је већ једном био на Уставном суду Српске када је утврђено да нема дискриминације у вези с оним на што се бошњачки представници сада позивају. Фактички, понављамо нешто и онемогућавамо да Закон ступи на снагу, што није у реду - рекла је Тешановићева.

Она је појаснила да и у Закону о основном образовању нема никакве дискриминације, те се упитала коме смета Светосавска награда.

-Школе предлажу добитнике ове награде, а неко то може или не мора прихватити. Дакле, шта је ту спорно? - упитала је Тешановићева.

Она је рекла да на данашњим сједницама Заједничке комисије није било ријечи о дјеци и школским славама, како тврди члан овог тијела из реда Бошњака Сенад Братић.

-Сматрам да он злоупотребљава ову говорницу у смислу предизборне приче - навела је Тешановићева.

Сенад Братић је истакао да су поменути акти неуставни, те да се у смислу акта који се односи на ћирилицу фаворизују језик и писмо једног конститутивног народа у односу на друге.

Он је додао да се и на плану Закона о основном образовању и додјеле Светосавске награде дешава дискриминација.

Народна скупштина је раније усвојила Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, којим се уређује систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Републици Српској, те нематеријалног културног насљеђа, као и Закон о основном васпитању и образовању, чији је циљ подстицање цјеловитог и хармоничног развоја ученика у складу са способностима стицањем оперативних и функционалних знања.

Ови закони нису ступили на снагу јер их оспоравају делегати Бошњака у Вијећу народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана