Закона о заштити личних података нема, а жалбе пљуште

Ведрана Кулага Симић
Закона о заштити личних података нема, а жалбе пљуште

САРАЈЕВО - Расправа о новом закону о заштити личних података, иако је давно написан, не долази на дневни ред надлежних на заједничком нивоу власти у БиХ, чиме крше раније договоре са представницима ЕУ, а посљедња анализа показује да, с друге стране, расте свијест грађана и да све више пишу приговоре, указујући на кршење основних људских права.

Агенција за заштиту личних података БиХ је упутила у парламентарну процедуру нови извјештај у којем је предочен пресјек стања у овој области током прошле године, али и проблема који запосленима у тој институцији нису новост, јер су на дневној реду готово пуну деценију.

Заштита личних података је једна од основних вриједности демократског друштва којем се поклања велика пажња, а има за циљ заштиту приватног живота у погледу обраде тих података. Нови закон, иако написан још 2018. године, није угледао свјетлост дана у БиХ, а поражавајуће за све треба бити, како упозоравају из Агенције, то што у овако важној области данас каскамо за сусједним државама, кршећи и раније потписана правила са ЕУ. Европски парламент и Савјет Европске уније донијели су још 2016. године нову уредбу с циљем јачања заштите личних података, а државе чланице је до маја 2018. требало да своје законе и прописе ускладе са тим актом. Ипак БиХ то још није урадила.

- Новог закона о заштити личних података још нема, иако постоје закључци Парламента и Савјета министара БиХ. Његово усвајање, усклађено са ЕУ, је предуслов за европске интеграције и у другим областима - навео је директор Агенције за заштиту личних података БиХ Драгољуб Рељић.

Насупрот тога подаци из биљежака надлежних у Агенцији показују да је лани обављено укупно 78 инспекцијских надзора, од чега 62 редовна и 16 ванредних. Добар дио њих је посљедица пандемије вируса корона и жалби грађана на обраду података у вези са тестирањем на “ковид 19”.

Доста приговора је, као и ранијих година, стигло због постављених видео-надзора у стамбеним зградама и на другим објектима, али било је жалби и на обраду личних података корисника комуналне услуге одвоза смећа те и чланова појединих клубова за каталошку продају производа.

Свако физичко лице, наиме, има право да поднесе приговор агенцији када сазна или посумња да је неко повриједио његово право за пуну заштиту личних података или уколико постоји директна опасност да би могла бити повријеђена. Запримљена су 183 приговора, а до писања извјештаја су, како је потврђено, била окончана 92 поступка. Усвојено је њих 27 у потпуности, а дјелимично један приговор.

- Жалби је било, између осталог, на обраду копије личне карте, банковне картице и копије пресуде о разводу брака у поступку остваривања права на једнократну новчану помоћ, али и тражења броја телефона у одређеној ситуацији - наведено је у документу,

У новом извјештају је подвучено и да годинама чекају нови правилник који треба да уреди стање у њиховим редовима, а који заговарају готово пуних десет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана