Закон о судовима издржао пар сати

Маријана Миљић Бјеловук
Закон о судовима издржао пар сати

САРАЈЕВО - Нацрт закона о судовима БиХ експресно је јуче скинут са дневног реда данашње сједнице Савјета министара БиХ, а окидач за то, тврде упућени, је бошњачка страна која и даље не пристаје да сједиште апалеционог суда буде у Бањалуци.

Наиме, на дневном реду сједнице Савјета министара БиХ, који је објављен јуче ујутро на сајту те институције нашао се нацрт закона о судовима, али је он већ послије подне скинут са дневног реда.

Лидери странака на нивоу БиХ са посљедњег састанка у Источном Сарајеву послали су поруку да је нацрт закона о судовима у посљедњој фази усаглашавања те да ће он добити зелено свјетло Савјета министара до краја мјесеца и након тога бити прослијеђен у парламентарну процедуру.

Посљедња шанса за испуњење договора је понедјељак, за када је, како сазнајемо, најављена нова сједница Савјета министара, а на којој би се могао наћи и нацрт закона о судовима.

- Нацрт закона о судовима био је, па је повучен, са дневног реда. Договора још нема. Министри из Српске инсистирају на томе да сједиште апелационог суда буде у Бањалуци, против чега су очигледно неке бошњачке компоненте у Савјету министара - рекао је “Гласу” министар безбједности БиХ Ненад Нешић.

Нагласио је да ће нова сједница Савјета министара највјероватније бити одржана у понедјељак.

- Надам се да ћемо до тада направити значајан искорак када је ријеч о том питању - закључио је Нешић.

Предлагач поменутог закона, о којем се прича већ дуже, је Министарство правде БиХ, а ресорни министар Давор Буноза јуче се није јављао на наше позиве, тако да нисмо успјели да сазнамо шта је спорно у поменутом акту и када би се он уопште могао наћи на дневном реду Савјета министара.

Наиме Српска је од самог почетка преговора о нацрту закона о судовима тражила и да тај акт носи други назив, односно да буде закон о суду БиХ, али и да сједиште апелационог суда, чије је формирање предвиђено тим актом, буде у Бањалуци.

- У оквиру Суда БиХ већ постоји апелациони суд, који се само назива Апелационим одјељењем. Српска инсистира на томе да тај суд буде формалан и да се раздвоји од Суда БиХ. На састанку са члановима Венецијанске комисије тражио сам да сједиште суда буде у Бањалуци, јер сматрамо да концентрација тог суда у Сарајеву у првом и другом степену није добра идеја. То је наш захтјев и на томе ћемо и даље инсистирати - казао је раније “Гласу” посланик у Представничком дому Парламента БиХ Милан Петковић, али и додао да поменути закон треба да носи назив закон о суду БиХ, јер се не ради о различитим судовима.

Нема ни закона о прању новца

Са посљедњег састанка лидера владајућих странака на нивоу БиХ, који је одржан 16. октобра, поручено је и да ће закон о спречавању прања новца до краја овог мјесеца бити усвојен у Савјету министара и прослијеђен Парламенту БиХ на даље усвајање. Међутим, ни тог законског рјешења нема на дневном реду данашње сједнице Савјета министара. Међутим, на дневном реду нашао се нацрт закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, који лидери владајућих странака нису најављивали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана