Закон о судовима биће закон о Суду

Маријана Миљић Бјеловук
Закон о судовима биће закон о Суду

БАЊАЛУКА - Нацрт закона о судовима БиХ поново ће се сутра наћи на дневном реду сједнице Савјета министара, а по свему судећи, примједбе које су стигле из Републике Српске, а које се односе на сам назив тог акта, биће уважене.

Прва тачка дневног реда сједнице Савјета министара, која је најављена за сутра, је Нацрт закона о судовима БиХ, а министар правде БиХ Давор Буноза, чији је ресор предлагач поменутог акта, навео је да су одређени ставови  усаглашени претходних дана.

- Мислим да смо се приближили и да су спорне кључне ствари договорене. Немам коначну потврду да ли ће у тој форми закон бити подржан. Дакле, и даље радимо, приближавамо ставове, али још немам званичну потврду да ли је то то - казао је “Гласу Српске” Буноза.

Из Републике Српске је претходних дана тражено да нацрт закон о судовима БиХ не носи такав назив, већ да то буде закон о Суду БиХ, али и да сједиште другостепеног, односно вишег суда, чије је оснивање предвиђено тим законским рјешењем, буде у Бањалуци, а не у Источном Сарајеву како је раније заговарано. На питање “Гласа” да ли су ти ставови Српске уважени, Буноза је рекао да неки јесу.

- Дио тих ставова смо усагласили. Постоје мишљења Венецијанске комисије која упућују да то може бити закон о Суду, а не о судовима БиХ. Понављам, још усаглашавамо све. Коначну потврду немам - казао је кратко Буноза не желећи да открива даље детаље.

Нацрт закона о судовима нашао се и на сједницама Савјета министара БиХ, које су одржане још у другој половини августа те почетком септембра, али је сваки пут тај акт скинут са дневног реда, а као образложење за то наведено је да ставови у вези с тим законским рјешењем нису усаглашени. Такође, поменути закон био је и једна од тема разговора на састанку лидера владајућих странака на нивоу БиХ који је прошле седмице одржан у Сарајеву, након којег је поручено да је тај закон тешка тема, те да изабрани функционери воде озбиљне полемике и ломе копља у вези с његовом коначном верзијом. Предсједник Републике Српске Милорад Додик недавно је рекао да би закон о Суду БиХ и закон о Уставном суду БиХ требало паралелно да иду у процедуру све до њиховог усвајања.

- Закон о Суду БиХ није усаглашен, јер се застало на томе да то не може бити закон о судовима БиХ, него о Суду БиХ и да тај суд може да има само два нивоа одлучивања. Један ниво одлучивања био би на нивоу којег сад имамо, који је вануставни и нелегалан, али производи одређене посљедице и то је разлог зашто ми треба да покушамо нешто учинити. Ми тражимо да се формира апелационо вијеће у том суду, али да то вијеће не бира предсједник садашњег суда, него да се формира у складу са процедурама Високог судског и тужилачког савјета - поручио је тада Додик.

Хиџаб

Након што је радна верзија закона о судовима у БиХ угледала свјетло дана, појавили су се одређене несугласице због неких вјерских питања, тачније ношења хиџаба у правосудним институцијама. Ресорни министар Давор Буноза раније је рекао да би питање ношења вјерских обиљежја требало да буде ријешено подзаконским актима Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана