Закључци о проширењу: Европски савјет позвао на убрзање приступања западног Балкана

Танјуг
Закључци о проширењу: Европски савјет позвао на убрзање приступања западног Балкана

БРИСЕЛ - Европски савјет потврдио је пуну и недвосмислену посвећеност перспективи чланства западног Балкана у ЕУ и позвао на убрзање процеса придруживања овог региона, наводи се у закључцима Европског савјета о Украјини, проширењу и реформама.

Европски савјет напомиње да је примио к знању наводе Европске комисије о новом Плану раста за западни Балкан, који има за циљ да убрза социо-економску конвергенцију између западног Балкана и ЕУ, засновану на строгим условима.

Како се истиче, Европски савјет охрабрује западни Балкан да убрза темпо реформи које су повезане са ЕУ и да унаприједи регионалну економску интеграцију кроз заједничко регионално тржиште, засновано на правилима и стандардима ЕУ.

-Европски савјет остаје посвећен унапређењу постепене интеграције између Европске уније и региона током самог процеса проширења, на реверзибилан и на заслугама заснован начин - каже се у закључцима.

Подсјећајући на декларацију из Гранаде, Европски савјет је нагласио да је проширење геостратешко улагање у мир, безбједност, стабилност и просперитет.

-То је покретач за побољшање економских и социјалних услова европских грађана, смањење диспаритета међу земљама, и он мора да негује вриједности на којима је Унија заснована - наводи се у закључцима.

Напомиње се да и ЕУ и будуће државе чланице треба да буду спремне за приступање.

-Рад на оба колосијека треба да напредује паралелно - наводи се у закључцима.

стакнуто је да земље које теже да постану чланице ЕУ треба да појачају своје напоре ка спровођењу реформи,  посебно у области владавине права, и у складу на заслугама заснованом природном процесу приступања, и уз помоћ ЕУ.

Како се напомиње, ЕУ треба да, паралелно с тим, спроведе неопходне унутрашње основе и реформе, у складу са дугорочним амбицијама и начинима да их оствари и ријеши кључна питања која се односе на њене приоритете и политике, као и њену способност дјеловања.

-Ово ће учинити ЕУ јачом и ојачаће европски суверенитет - оцјењује се у закључцима.

Наводи се да је Европски савјет, надовезујући се на пакет проширења Европске комисије од 8. новембра, донио одлуку о отварању приступних преговора са Украјином и  Молдавијом и позвао Савјет да усвоји одговарајуће преговарачке оквире, када се предузму релевантни кораци наведени у препорукама Комисије.

Наводи се и да је одлучио да Грузији додијели статус земље кандидата, а да ће са БиХ отворити приступне преговоре када та земља оствари неопходан степен усклађености са критеријумима за чланство у ЕУ.

Европски савјет је позвао Европску комисију да обавијестио Савет о напретку најкасније у марту 2024. године, у циљу доношења одлуке о БиХ.

Када је ријеч о Сјеверној Македонији, напомиње се да је ЕУ спремна да заврши почетну фазу приступних преговора са том земљом, чим она испуни обавезу да заврши са спровођењем уставних промјена и позива Скопље да убрза тај процес.

Када је ријеч о реформама, Европски савет наводи да, како се Унија шири, успјешна европска интеграција захтијева да њена политика буде прикладне за будућност и финансирана на одржив начин, а заснована на вриједностима ЕУ.

Каже се и да је потребно да институције ЕУ наставе да ефикасно функционишу.

Европски савјет најавио је да ће се на предстојећим састанцима бавити унутрашњим реформама у циљу усвајања закључака о мапи пута за рад у будућности, до лета 2024. године.

У закључцима Савјета за опште послове ЕУ, у дијелу о Србији, тражи се од Европске комисије и високог представника ЕУ да хитно предложе Савјету, прије краја јануара 2024. године, измјене и допуне мјерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије како би се, како се наводи, "одразиле обавезе Србије" које произилазе из Споразума о путу ка нормализацији односа и његовог имплементационог анекса.

У закључцима Савјета за опште послове се наводи да ће напредак Србије у области владавине права и нормализација односа са Приштином наставити да одређују укупни темпо преговора о приступању Србије ЕУ.

Београд и Приштина позивају се да у потпуности поштују и спроводе све обавезе, без даљег одлагања и предуслова, што укључује оснивање Заједнице српских општина.

Када је ријеч о Украјини, понавља се осуда рата у тој земљи, који, како се наводи, представља очигледно кршење Повеље УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана