Заједничком акцијом Европола и Тужилаштва БиХ ухапшено 38 особа због трговине дрогом VIDEO

Г.С.
Заједничком акцијом Европола и Тужилаштва БиХ ухапшено 38 особа због трговине дрогом VIDEO

Европол је подржао Босну и Херцеговину у идентификацији и разбијању велике криминалне мреже умијешане у трговину дрогом и оружјем, прање новца и корупцију.

У истрагу, покренуту анализом Европола, учествовали су Федерално министарство унутрашњих послова, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Гранична полиција и Државно тужилаштво. У истрази су учествовали и органи за провођење закона (Федерална криминалистичка полиција) и правосудни органи Њемачке.

Истрага, покренута 2021. године, фокусирана је на активности криминалне мреже која се углавном бави производњом и трговином дрогом на Западном Балкану, ЕУ и Јужној Америци. Важни трагови, који су служили идентификацији криминалних актера, добијени су оперативном анализом шифрованих комуникација. Европол је подржао државне власти у развоју њихових истражних активности тако што им је пружио важне увиде стечене из комуникације осумњичених путем шифрираних апликација Аном и Скај, које су уклоњене 2021. године.

Размјена информација између различитих државних органа открила је организацију великих размјера, распрострањену на два континента и са неким члановима који су били на позицијама у државној управи Босне и Херцеговине. Дана 19. јуна, када је одржан осми дан акције организоване у оквиру ове трогодишње акције, државне власти Босне и Херцеговине ухапсиле су шест особа. Овим хапшењима број особа ухапшених због повезаности са овом организованом криминалном групом попео се на укупно 38.

Резултати операције

Ухапшено је 38 осумњичених, од којих је 8 на функцијама у државној управи Босне и Херцеговине. Једна високотражена особа ухапшена у Њемачкој изручена је Босни и Херцеговини. Запљене укључују преко 300 килограма канабиса, некретнине и готовину укупне вриједности преко 6 милиона евра.

 

 

Европол је подржавао операцију од самог њеног почетка анализом комуникација која је омогућила националним властима да идентификују осумњичене и открију њихове криминалне активности. Европол је омогућио размјену информација, као и координиране и финансиране оперативне састанке. Паралелна оперативна анализа Европола, достављена у облику обавјештајних пакета, расвијетлила је посљедице и утицај криминалне мреже. Европол је пружио подршку државним властима тако што је ангажовао стручњаке на терену како би истражитељима пружили аналитичку подршку и техничку експертизу у реалном времену, преноси Аваз.

Од јуна 2023. године Европол даље јача своју оперативну сарадњу са Босном и Херцеговином. Овај нови развој се односи на успостављање јединствене Националне контакт тачке за све органе за провођење закона у БиХ са Европолом, повезујући их са Европоловом апликацијом мреже за сигурну размјену информација (СИЕНА). Успостављање ове Националне контакт тачке, која ће координисати комуникацију између надлежних органа за провођење закона у БиХ и Европола, праћено је распоређивањем БиХ официра за везу у агенцију. Службеник за везу БиХ придружиће се великој заједници од скоро 300 официра за везу, који представљају више од 45 земаља, који су већ смјештени у сједишту Европола.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана