Заједничка српска листа у ФБиХ

ATV
Заједничка српска листа у ФБиХ

Заједничко дјеловање српских странака у ФБиХ на предстојећим општим изборима могло би да буде прво такве врсте послије рата.

Текст споразума, како сазнајемо, већ је написан. Након што свој потпис на њега стави коалициона тројка  из Српске – СНСД, ДНС и Социјалисти, подршка се очекује и од Завичајних социјалдемократа Миле Марчете.

“ДНС у потпуности подржава иницијативу да у ФБиХ се направи заједничка листа и да се покуша на тај начин доћи до најбољих могућих резултата када је у питању имплементација власти у ФБИХ, а све са циљем да се ти српски гласови не расипају”, казао је Драгутин Родић, генерални секретар ДНС-а.

Како АТВ сазнаје, имена на заједничкој српској листи, могла би се наћи и из редова опозиционих странака, СДС-а и ПДП-а. Међутим, немају све српске странке из Федерације оптимистичан поглед на могуће октобарско изборно уједињење.

“Сматрам да с обзиром да је остало јако кратко времена, 20-ак дана до предаје коалиционих листа према ЦИК-у, за предстојеће опште изборе у октобру, сматрам да је та реакција поприлично закаснила прије свега што до сада није одржан ни један званичан састанак српских политичких партија које би чинили ту листу”, рекао је Александар Штрбац,  потпредсједник Српске напредне странке.

На прошлим изборима у Дом народа Федерације, изабрано је тек 13 Срба, од 17 колико је требало, јер их није било довољно. Од тих 13, десет их је било са листе партија из Федерације, тако да Срби немају ни могућност покретања заштите виталног националног интереса, кажу српски политичари из тог ентитета. Заједничка листа на изборима, сматрају, допринијеће бољем српском положају  у Федерацији.

Недавно су Завичајна удружења избјеглих Срба из Федерације БиХ, заједно са Савезом Срба из региона, најавила да ће покушати да окупе око пола милиона Срба који имају право гласа у Федерацији.

Тада су упутили позив страначким лидерима Срба у БиХ да подрже формирање заједничке српске листе у Федерацији, на кантоналном и федералном нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана