Прекинута сједница комисијe за одбрану и безбједност: Без подршке расправи о спорним признањима Оружаних снага

Срна
Прекинута сједница комисијe за одбрану и безбједност: Без подршке расправи о спорним признањима Оружаних снага

САРАЈЕВО - Сједница Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ прекинута јер прегласавањем представника из Републике Српске у дневни ред није уврштен захтјев у вези са медијским информацијама да је Удружењу "Седме муслиманске витешке ослободилачке бригаде" из Зенице уручена захвалница Оружаних снага БиХ.

Сједницу су прво напустили присутни чланови Комисије из реда Срба Средоје Новић и Дарко Бабаљ, а потом и представници Хрвата Марина Пендеш и Зденко Ћосић, након чега није било кворума за њен наставак.

На почетку засједања, Новић је тражио да се у дневни ред уврсти приједлог закључка којим би од Заједничког штаба Оружаних снага БиХ било затражено да у року од 15 дана информише Заједничку комисију за одбрану и безбједност о томе да ли је тачна информација која се појавила у медијима да су Оружане снаге додијелиле признање Удружењу "Седме муслиманске витешке ослободилачке бригаде" из Зенице.

Новић је затражио да, уколико се потврди ова информација као тачна, Заједнички штаб Оружаних снага БиХ појасни ко је и на основу чега донио такву одлуку, ко је уручио признање и да ли је тиме нарушена неутралност ове службе.

Новићевом приједлогу успротивио се Шериф Шпаго (СДА) који је рекао да није сагласан да се у овој комисији "баве питањима која нису суштинска и која се могу ријешити у оквиру Оружаних снага и Министарства одбране (у Савјету министара)".

Замјеник предсједавајућег Комисије Марина Пендеш позвала је колеге да се овако не ради, оцијенивши да Шпагово образложење зашто неће гласати за Новићев приједлог отвара оправдану сумњу да у Оружаним снагама БиХ постоји паралелизам.

"Начелник Заједничкиг штаба не може без знања Министарства одбране (у Савјету министара) додјељивати признања удружењима", истакла је Пендешова и оцијенила да се гласањем против оваквог приједлога потврђује тачност информације и подржава незаконит рад Министарства.

За приједлог да Комисија усвоји закључак којим би се од Заједничког штаба затражила информација у вези са медијским написима о додјељивању признања Удружењу "Седме муслиманске витешке ослободилачке бригаде" из Зенице гласали су Новић и Бабаљ, није било подршке ниједног бошњачког члана Комисије, док су хрватски представници били уздржани.

Истичући да ово није начин на који Комисија треба да ради, Новић је рекао да не може подржати предложени дневни ред, те напустио сједницу. Њега је подржао Бабаљ, који је, прије него што ће напустити сједницу, позвао на више толеранције у наредном периоду.

Предсједавајућ Комисијом Јасмин Имамовић рекао је да је затечен оваквим развојем догађаја, као и да чланови овог радног тијела прије сједнице нису знали за Новићев приједлог.

Пендешова је потом констатовала да нема услова за наставак рада и да ће она и Ћосић напустити сједницу.

Имамовић је због недостатка кворума прекинуо сједницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана