Заједничка комисија за концесије БиХ није ни близу одлуке о ХЕ “Бук Бијела”: Сигуран само датум сједнице

Ведрана Кулага Симић
Заједничка комисија за концесије БиХ није ни близу одлуке о ХЕ “Бук Бијела”: Сигуран само датум сједнице

БАЊАЛУКА - Заједничка комисија за концесије БиХ, којој је повјерено рјешавање спора унутар земље у вези са изградњом хидроелектране (ХЕ) “Бук Бијела” засједаће у сриједу и покушати да донесе одлуку и то дан прије рока који је дао Уставни суд у Сарајеву.

Камен темељац за ХЕ “Бук Бијела” положили су премијери Српске и Србије у мају, а од када је откривено да су одлучне да заврше тај пројекат, за који се идеја родила половином шездесетих година прошлог вијека, не престају реакције, прије свега Бошњака.

Уставни суд БиХ је у јулу, одлучујући о захтјеву који су потписала 24 члана Представничког дома Парламента БиХ за рјешавање спора између БиХ и Српске у вези са пројектом ХЕ, који заједнички настоје да спроведу у дјело Српска и Србија, донио дјелимичну одлуку о допустивости и меритуму. Комисији за концесије БиХ је наложено да, у својству Заједничке комисије, најкасније у року од три мјесеца од дана достављања одлуке ријеши спорна питања настала у вези с додјелом концесија. Заједничка комисија, у којој су рјешењима предложени чланови из комисије са нивоа БиХ и из Републике Српске, треба да, према одлуци, став заузме до 28. октобра, а тренутно нико се не усуђује да даје било какве прогнозе, јер посао од почетка прате разне опструкције.

Предсједавајући Заједничке комисије Миломир Амовић је за “Глас Српске” потврдио да је сједница заказана за сриједу и да постоји оквирни договор да сви дођу, како би могли да раде. Спор који је пред Судом БиХ покренуо Менсур Шехагић, члан Комисије за концесије из реда бошњачког народа са територије Српске у вези са рјешењем о именовању заједничког тијела, још није завршен, а Амовић истиче да комисија спроводи своје активности.

- Издато рјешење је правоснажно. До сада смо радили по радним групама и састанцима, али се одлуке доносе на сједници. Зато заказујемо сједницу да бисмо донијели одлуку на основу досадашњег рада. Постоји неки договор да будемо сви на сједници, али док не почне, ништа не знамо - каже Амовић.

Говорећи о процедури, нагласио је да се одлука доноси већином гласова од присутних чланова те поновио да свих седам чланова мора бити присутно да би сједница могла бити одржана, по закону и пословнику.

Потврдио је и да су тражили од Уставног суда БиХ продужење рока, јер им је одлука стигла у вријеме годишњих одмора па нису могли одмах томе да се посвете, али да из те правосудне институције још није стигао одговор на тај захтјев.

 - Због тога сматрамо да је рок остао 28. октобар и тада ћемо обавијестити Уставни суд шта смо урадили. Ако не буде одлуке код нас, вјероватно се то враћа судијама - закључио је Амовић.

Комисија за концесије броји седам чланова, укључујући предсједавајућег и замјеника предсједавајућег, од којих по три имају пребивалиште у ФБиХ и Српској и један члан има пребивалиште у Брчко дистрикту БиХ.

Конкурс

Иако према закону треба да има седам чланова, Комисија за концесије на нивоу БиХ тренутно броји четири члана, јер су осталима мандати истицали од 2008. до 2015, а и четворици која су остала мандати су, такође, истекли. Министарство спољне трговине и економских односа БиХ прије неколико дана је поништило расписани конкурс за избор и именовање седам чланова комисије, јер није примљена ниједна пријава из Брчко дистрикта. За “Глас” су потврдили да ће нови конкурс бити расписан када буду стечени услови.      

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана