Захтјев за смјену Тривићеве стигао у Владу!

Маријана Миљић Бјеловук
Захтјев за смјену Тривићеве стигао у Владу!

БАЊАЛУКА - Страначке узданице које иступе из странке или промијене дрес, а при томе сједе у директорским фотељама, по већ устаљеном рецепту остају без те функције. Та судбина, како сада ствари стоје, задесиће и директорицу “Аеродрома РС” Наталију Тривић која је напустила Уједињену Српску почетком прошлог мјесеца.

Први човјек Уједињене Српске Ненад Стевандић је, према незваничним информацијама, затражио од кадровске комисије Владе РС да разријеши дужности Тривићеву. Он ову информацију “Гласу” није желио ни потврдити, али нити демантовати.

Члан кадровске комисије Владе РС и министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић рекао је да засједање комисије о питању смјене Тривићеве до сада није одржано.

- Међутим, за смјену Тривићеве постоји захтјев из Уједињене Српске. То знам јер то предузеће послује у оквиру нашег ресора - казао је само кратко “Гласу” Чубриловић.

Коментар Тривићеве поводом захтјева за њену смјену нисмо успјели добити јер се није јављала на наше позиве.

Прије Тривићеве исти рецепт примијењен је и код Агенције за аграрна плаћања, када је смијењен в.д директора Митар Лазић, који је на ту позицију постављен као кадар УС-а, а смијењен је након што је из те странке иступио и приступио СНСД-у. Тако је Влада Српске прије мјесец на мјесто Лазића именовала као в.д. директора Душана Марковића који је кадар -а и предсједник је одбора те странке у Теслићу.

Како ће се Влада РС оградити када је у питању захтјев за смјену Тривићеве, велико је питање јер је она изабрана на конкурсу за избор директора “Аеродрома” крајем септембра прошле године, односно није у позицији в.д. директора, које је лако мијењати, јер им мандат траје по два до три мјесеца. Тривићева је дужност директора “Аеродрома РС” преузела 22. септембра 2023, а мандат јој истиче 21. септембра 2027. године.

-  Разлика код в.д. директора и директора јавних предузећа је у дужини периода на који су изабрани. В.д. директора се бира на два или три мјесеца. Када истекне рок, лако га је замијенити. Када је ријеч о конкурсу, обично се директори бирају на период од четири или пет година. Дакле, они су тада у мандату. Теже је смијенити некога ко је у мандату јер њему тај мандат једноставно тече - појаснили су “Гласу” правни стручњаци.

Надаље додају да, ако нема доброг разлога да тај директор буде  разријешен са радног мјеста, он има право, када добије рјешење о разрјешењу дужности, да тужи Владу.

- Ако суд пресуди у корист смијењеног директора, институција је дужна да га врати на радно мјесто и да му надокнади све плате које није примио у међувремену - наводе правници.

С друге стране, ако суд уважи разлоге Владе за смјену директора изабраног на конкурсу, онда је онај који је разријешен обавезан да плати и трошкове судског поступка.

Превирање из Пала стигло у Бањалуку

Несугласице између СНСД-а и ДЕМОС-а у Палама, јер су обје странке кандидовале своје људе за начелнике те општине на истоку Српске, прелиле су се, по свему судећи, и на Бањалуку. Окидач за то је, иако нико неће јавно да потврди, и смјена директора Регионалне депоније Бањалука (Деп-от) Жељка Савића из ДЕМОС-а. На његово мјесто постављен је кадар СПС-а.

Из ДЕМОС-а су “Гласу” казали да не знају због чега је смијењен Савић јер иза себе оставља изванредне резултате, док је предсједник Градског одбора СПС-а Саша Глигорић само кратко “Гласу” потврдио да је Надзорни одбор “Деп-ота” кадра те странке Ратка Јокића поставио за вршиоца дужности директора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана