Захтјев за изручење Махмуљина три мјесеца "путовао" до Турске

Маријана Миљић Бјеловук
Захтјев за изручење Махмуљина три мјесеца "путовао" до Турске

БАЊАЛУКА - БиХ је од надлежних институција у Турској затражила изручење некадашњег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина тек почетком марта, односно три мјесеца након што је он стављен на међународну Интерполову потјерницу.

Може се то закључити из одговора надлежних институција који су јуче стигла на адресу "Гласа Српске".

Наиме, Махмуљин је на Интерполову потјерницу уврштен 29. новембра прошле године, а Суд БиХ је сачекао скоро два мјесеца да би даље реаговао и затражио од Турске његово изручење БиХ.

- Суд БиХ је замолницу за изручење Махмуљина послао 19. јануара Министарству правде БиХ - казали су "Гласу Српске" у Суду БиХ.

На питање од које институције у Турској је затражено изручене Махмуљина из Суда БиХ навели су да је замолница уручена Министарству правде те земље.

Међутим, надлежни органи у Турској су о свему информисани тек почетком овог мјесеца

- Суд БиХ смо обавијестили актом Министарства иностраних послова БиХ од 3. марта ове године, заједно са дописом Амбасаде БиХ у Анкари од 28. фебруара да је екстрадицијска документација у вези са Махмуљином прослијеђена надлежним органима Турске - наведено је у допису који је "Гласу Српске" прослиједио министар правде БиХ Давор Буноза.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да је случај "Махмуљин" само један у низу апсурда који се дешавају у раду Суда БиХ од оснивања па све до данас.

- Коментарисати одлуке Суда БиХ је тешко, с обзиром на досадашњу праксу, односно видјели смо све и свашта пред тим истим судом, одлуке које су доносили немају никакве везе са правом ни правичности. Ово је само једна у низу одлука Суда БиХ која је неразумљива, прво зато што су допустили да Махмуљин оде, а затим и што се оволико дуго чекало да буде послат захтјев за његово изручење - рекао је "Гласу Српске" Нуждић и додао да потези Суда БиХ не престављају ништа друго до изругивање праву и правди, али и српским жртвама чији су најмилији страдали на планини Озрен од стране Трећег корпуса, а за шта је Махмуљин и правоснажно осуђен.

Нуждић додаје и да је тешко прогнозирати да ли ће Махмуљин уопште бити приведен лицу правде те правоснажно одслужити затворску казну на коју је осуђен. Махмуљин је стављен на међународну Интерполову потјерницу након што се није одазвао судском позиву у којем је било наведено да се јави у Суд БиХ 23. новембра гдје је требало да преузме упутни акт након чега је требало да буде упућен на издржавање казне затвора.

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године. Умјесто у затвор Махмуљин је напустио БиХ и отишао у Турску.

Вјештачење

Суд БиХ донио је 18. августа прошле године наредбу о вјештачењу медицинске документације Сакиба Махмуљина, којом је од вјештака тражен налаз и мишљење да ли се може лијечити у БиХ, као и да ли може путовати. То вјештачење трајало је скоро три мјесеца. Махмуљин је 3. новембра 2022. године требало да достави документацију која је предмет вјештачења, али из Суда БиХ нису одговорили да ли је то и урадио. Након тога је само поручено да је Махмуљин обавезан да се јави 23. новембра на издржавање казне затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана