Захарова: Смрт Милошевића резултат непоштовања основних људских права

Срна
Foto: Г.С.

МОСКВА - Смрт бившег предсједника Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића у хашкој тамници резултат је грубог непоштовања основних људских права од Хашког трибунала, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је на брифингу навела да се памте имена десетина Срба, које је Хашки трибунал дискриминисао из разних разлога, а многи од њих су и умрли у хашком затвору, укључујући Милана Бабића и Здравка Толимира.

“Уочи 25. годишњице почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, желим да подсјетим да се 11. марта ове године навршило 18 година од смрти предсједника Савезне Републике Југославије Слободана Милошевића у затворској ћелији Хашког трибунала. Непосредно прије смрти, он је од Трибунала затражио да га пусти у Москву на лијечење”, подсјетила је Захарова на данашњем брифингу.

Она је истакла да су Милошевића тада одбили, а као разлог су навели да руске власти наводно нису дале довољне гаранције да ће се Милошевић вратити у хашку ћелију.

Према њеним ријечима, тужилаштво је такође тврдило да је Слободан Милошевић намјерно узимао лијекове који су погоршавали његово стање, пренио је РТ Балкан.

“Међународни кривични суд за бившу Југославију постао је полазна тачка са које је започела деградација међународног кривичног правосуђа. Хаг је газио и гази, не само темеље међународног права, већ и саме принципе хуманизма”, нагласила је Захарова.

Захарова је напоменула да је занимљиво да, кроз историју Трибунала, на његовој клупи међу оптужене није уврштен ниједан званичник из САД и Западне Европе који је смишљено учествовао у распарчавању Југославије, а потом и у уништавању државности Либије, Ирака и Сирије.

Захарова је подсјетила да је Русија у више наврата указивала на политизацију и пристрасност Међународног суда за бившу Југославију, који је давао једнострано антисрпско тумачење догађаја из југословенске кризе током разматрања предмета који су му предочени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана