Захарова: Њемачка заинтересована да диригује на Балкану

ГС
Захарова: Њемачка заинтересована да диригује на Балкану

Оно што се у посљедње двије и по године дешава у БиХ јесте чисто оживљавање колонијалне политике западних земаља, рекла је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Она је потом додала да је залагањем западних сила БиХ претворена у протекторат, а њен суверенитет ограничен оквирима које диктирају спољни играчи, међу којима је и Њемачка

"Међу њима важну улогу игра Немачка, која је очигледно заинтересована да диригује на Балкану, гдје нису баш сви увјерени да нема алтернативе 'свјетлој евроатлантској будућности'", рекла је Захарова за "Политику".

Према њеним ријечима, у контексту расподјеле улога међу америчким сателитима у Европи, Нијемци са њиховим богатим искуством у изазивању војних сукоба на Балкану, с гледишта Вашингтона доста добро раде свој посао "западног ментора" региона.

"Није случајно што тако упорно, па чак и агресивно, гурају Кристијана Шмита на мјесто високог представника у БиХ, који није на одговарајући начин изабран за ту функцију и сходно томе нема никакав легитимитет", указала је Захарова.

Она је подсјетила да је Њемачка разлоге за покретање два свјетска рата, које је тражила, пронашла на Балкану, наводећи да су се Нијемци умијешали и у распад Југославије, и у распиривање крвавог сукоба на том простору.

Захарова је указала и да Запад дуго и досљедно спроводи своје подривачке активности против Србије с циљем да јој одузме суверенитет и право да по сопственом нахођењу одређује правце развоја.

"Запад тјера Београд да се придружи сљедбеницима 'укидања' Русије и да одустане од својих темељних националних интереса. Посебно је озбиљан косовски проблем. Вашингтон и Брисел су "косовски" фактор претворили у инструмент притиска на Србију, дајући косовским Албанцима картбланш да подстичу националну нетрпељивост према српском становништву", навела је Захарова.

Она сматра да француско-њемачки план за Косово Србију тјера на неприхватљив исход и да грубо противрјечи темељном документу за рјешавање косовског питања, а то је Резолуција 1244 Савјета безбједности УН.

Говорећи о политици Србије и њеном односу према Русији, Захарова је оцијенила да је Србија примјер одговорне државе која штити своје националне интересе и не одустаје од партнерства са Русијом, због чега се суочава са хибридним утицајем споља и покушајима поткопавања њене унутрашње стабилности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана