Захарова: Компромис Београда и Приштине уз гаранције Запада тешко одржив

Срна
Захарова: Компромис Београда и Приштине уз гаранције Запада тешко одржив

МОСКВА - Компромис Београда и Приштине уз гаранције Запада тешко да се може назвати одрживим, јер је изигнорисано пресудно питање формирања ЗСО која треба да буде ефикасан инструмент за остваривање права Срба и њихове безбједности у условима систематског прогона на националној основи, оцијенила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је истакла да све док Приштина не испуни ту кључну обавезу, коју саботира већ десет година, ситуација ће остати исто тако крхка уз сталну опасност од поновне ескалације.

“Као што се може видјети из изјава косовских 'власти' они немају намјеру да одустану од идеје да силом ставе под контролу дијелове покрајине које насељавају Срби”, истакла је Захарова.

Она је нагласила да се одлично зна цијену било којих гаранција Запада, истичући да се то виђело више пута у Украјини, на Балкану и другим кризним жариштима.

“Све док упркос споразумима о деескалацији, на којима инсистирају САД и ЕУ, остају неријешена кључна питања на Косову постизање трајног рјешења није могуће. Посредовање ЕУ у дијалогу не даје резултате, преговори су бесмислени што Приштини пружа могућност да јача антисрпски курс”, закључила је она.

Срби на северу Косова и Метохије поставили су барикаде прије три седмице, након хапшења Дејана Пантића, бившег припадника такозване косовске полиције.

Срби су са барикада захтијевали ослобађање својих противправно ухапшених сународника, повлачење специјалних јединица косовске полиције са сјевера покрајине и повлачење тајних спискова за хапшења Срба.

Пантић је у међувремену пуштен да се брани са слободе, а како је рекао директор Канцеларије за Косово Петар Петковић, добијене су снажне гаранције од САД и ЕУ када је ријеч о захтевима Срба.

Након тога предсједник Србије Александар Вучић замолио је Србе да се повуку са барикада, што је убрзо и учињено. Све барикаде на сјеверу Косова су уклоњене, а административни прелази су отворени за саобраћај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана