Захарова: Двоструки аршини - Срби без права, а Албанци са привилегијама

Срна
Захарова: Двоструки аршини - Срби без права, а Албанци са привилегијама

БИЈЕЛЈИНА -Западњаци имају двоструке стандарде у кривичном правосуђу када су у питању Срби и косовски Албанци - Срби имају рестрикције и забране, а Албанци привилегије, истиче Марија Захарова, портпарол Министарства спољних послова Русије.

Она је на брифингу, на маргинама Источног економског форума у Владивостоку, говорила о третману

бивших војника терористичке “ОВК” у Специјалном суду у Хагу, укључујући бившег “предсједника” Хашима Тачија и “пређседника парламента” Кадрија Веселија.

У 2022. години, осморици ухапшених и оптужених Албанаца за тешка кривична дјела одобрено је 880 посјета чланова породице и других лица.

Специјални суд је два пута ове године дозволио Хашиму Тачију да путује на Косово из хуманитарних разлога – да се састане са својим болесним родитељима.

За ове оптужене створени су максимално комфорни услови – дато им је право да посјећују теретану, библиотеку, користе фондове и имају услуге посебног рачуна.

Ограничења у случају кршења притворских правила су веома блага, крајња мјера је двонедељна

самицу, а и тада без забране телефонских разговора.

Било би то сјајно када би постојали јединствени стандарди у поступању са таквим захтјевима и молбама. Али постоји и друга реалност, друге чињенице - наводи Захарова.

Какав је однос према Србима, које је осудио Међународни кривични трибунал за бившу Југославију или његов резидуални механизам На издржавању казне у низу европских земаља налазе се у много тежој ситуацији од Албанаца.

Бивши предсједник Републике Српске

Радован Караџић, према ријечима његове кћерке, никада није успио да натјера руководство британског затвора да опреми ћелију нормалном расвјетом.

Милан Мартић и генерал Војске Републике Српске Драгомир Милошевић годинама су у изолацији у естонском затвору: дозвољено им је да контактирају само са неколико других затвореника, а немају ни адекватну медицинску његу.

Већ дуго се понавља прича о очигледном недостатку бриге надлежних љекара за стање бившег команданта Војске снага Републике Српске Ратка Младића.

Све ово сугерише да оптужене за ратне злочине на југословенском простору западњаци дијеле у две категорије. Албанци са Косова, који су наводно “на правој страни” , уживају многе уступке и привилегије, док Србе настоје да додатно понизе, не дозвољавају им сусрете са својим најближима и не пружају им могућност да задовоље своје основне потребе.

Такав приступ изазива основане сумње да ће Специјални суд у Холандији бити у стању да превазиђе неславне традиције “хашке правде” и да сачува непристрасност, закључила је Захарова, а преносе портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана