Видовић: Задуженост Српске на ниском нивоу

Срна
Видовић: Задуженост Српске на ниском нивоу

БАНЈАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је задужење Српске на врло ниском нивоу, односно најниже од њеног оснивања.

Видовићева је навела да укупан дуг на крају прошле године износи 44,6 одсто бруто домаћег производа /БДП/, што је далеко испод горње границе која износи 60 одсто.

“Јавни дуг је 37,5 одсто БДП, док горња граница утврђена законом износи 55 одсто”, рекла је Видовићева новинарима у Бањалуци коментаришући изјаву предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића да је јавни дуг БиХ у прошлој години износио око 13 милијарди КМ, те да је неопходно урадити реструктурисање укупног дуга.

Она је истакла да је 2005. године када је садашња опозиција посљедњи пут била на власти, укупан дуг био 58,71 одсто, а јавни дуг 54,9 одсто, односно јако близу горње границе, те да је некоректно и неодговорно сада износити паушалне изјаве у јавности.

Према њеним ријечима, Република Српска и сада отплаћује дугове бивше Југославије који износе 360 милиона КМ.

“Аустрија је 2020. године продала своје стогодишње обвезнице које доспијевају за 100 година и то све нормалне земље раде, поготово ако раде инвестиције”, поручила је Видовићева.

Она каже да с обзиром на то колики је оквир и могућности републичког буџета и све оно што из њега финансира, Српска је често у прилици да узима кредит и финансира одређене пројекте, као и да се увијек води рачуна да задужење не буде са високим процентом.

“Ми смо мала економија и врло смо осјетљиви на промјене поготово у времену када се у свијету дешавају велике промјене и ми од тога зависимо, због чега држимо задуженост на ниском нивоу”, нагласила је министар финансија Српске.

Видовићева је подсјетила да је у овој години Српска задужена за милијарду и 90 милиона КМ, док враћа милијарду и 280 милиона КМ, што значи да на крају године неће бити повећан ни номинално дуг.

Када је ријеч о куповини обвезница на Бечкој и другим берзама, Видовићева је појаснила да према свјетским прописима и законима, име купаца може бити објављено само уколико то жели сам купац, те да су драстичне казне прописане уколико се то прекрши.

Она је рекла да је на сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ, одржаној јуче у Сарајеву, требало бити договорено да се подијеле средства која се налазе на рачуну од путарина, а ријеч је о издвајању од 10 одсто да би се у одређеном моменту извршило поравњање, јер се средства дијеле по привременим коефицијентима.

“Скупило се око 218 милиона КМ и то стоји и прошле и ове године и био је договор да се та средства подијеле по садашњим коефицијентима, а да једна радна група изврши анализе и утврди да ли су то ови или неки други коефицијенти”, додала је Видовићева.

Видовићева је истакла да министар из Федерације БиХ није био сагласан са овим, јер сматра да се требају чекати други коефицијенти, због чега се прави велика економска штета БиХ.

“Та средства су већ изгубила 20 одсто на вриједности, а у наредном периоду губе и даље и то ће трајати не знамо колико и у суштини ће остати само 30 одсто вриједности, што је штетно и за Српску и Федерацију, али тешко је постићи договор, иако је федерални премијер обећао да ће се то завршити и јуче смо били изненађени што нисмо имали сагласност министра”, закључила је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана