Задирање у имовину долијева уље на ватру

Ведрана Кулага Симић
Задирање у имовину долијева уље на ватру

БАЊАЛУКА - Враћање на дневни ред питања власништва над имовином у БиХ и то са адресе ОХР-а, у вријеме озбиљних тензија до којих је својим дјеловањем довео Уставни суд БиХ, потпомогнут странцима, најмање је у овом моменту потребно овој земљи јер све указује да би такав потез био и више него ризичан, сматрају саговорници “Гласа Српске”.

Државна имовина је горуће питање у БиХ годинама, а посљедња превирања трају откако је у Народној скупштини Републике Српске усвојен закон који се односи на власништво над имовином на њеној територији која служи за функционисање јавне власти, а након што је ранија рјешења оборио Уставни суд БиХ, али и блокирао високи представник.

Из ОХР-а је, с друге стране, 24. априла саопштено да су уз подршку Савјета за примјену мира у БиХ формирали радну групу експерата, као дио техничких консултација о државној имовини, односно расподјеле између БиХ и других нивоа власти. Речено је да је циљ израда стручних мишљења и информација како би олакшали рад Парламента БиХ у рјешавању питања државне имовине, као и да групу чине угледни домаћи и међународни правни стручњаци, али су њихова имена држана у строгој тајности.

Идентитети дијела чланова су након неког времена откривени у медијима који су се, приликом њихове објаве, позивали на информације својих извора. Та радна група је, наиме, до сада одржала осам састанака на којима су, како је саопштавано из ОХР-а, разматране одлуке које се односе на пољопривредна и друга земљишта, ријеке, путеве и слично.

Међутим, све се чешће, према медијским наводима, чује да би група требало да веома брзо јавности представи свој нацрт приједлога у вези са имовином.

И док се чека нови потез ОХР-а, у Српској без промјене става. Званичници и стручњаци за уставно право су истрајни у тврдњи, позивајући се на Дејтон и Устав, да све што се налази на територији Републике Српске њој и припада, баш као што је случај и са ФБиХ.

Замјеник предсједавајућег Уставноправне комисије Представничког дома Парламента БиХ Милан Петковић сматра да, на првом мјесту, комисија која је формирана нема никакав легитимитет да одлучује о питању те имовине.

- Да је Канцеларија високог представника имала добре намјере према БиХ и ако је већ хтјела да се под њеним патронатом формира независна и стручна комисија од правних експерата, требало је да позове професоре са правних факултета из Бањалуке, Источног Сарајева, Мостара и Сарајева и друге који би могли доћи до одређених приједлога рјешења. А на овакав начин, када се не зна тачно ни ко је све у тој комисији, не сматрам да ту има добре намјере ни да може било шта донијети, осим тензија и додатног продубљења кризе - рекао је за “Глас” Петковић који је и кадар Уједињене Српске.

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламента БиХ Радован Ковачевић за “Глас” каже како је евидентно да се, поред бројних питања која би требало ријешити у БиХ, поново отварају теме које су договорене још 1995. године у Дејтону.

- И имовина је, између осталог, договорена - 51 одсто територије и имовине припада ФБиХ, 49 одсто Републици Српској, а договорено је и то да у процесу доношења одлука у свим органима у БиХ морају да буду заступљена сва три народа и два ентитета. Неко тренутно покушава да чак и те основне елементе, темеље БиХ доведе у питање и то је главни генератор тренутне кризе - рекао је Ковачевић.

Ако је превазилажење кризе циљ, а тиме и увођење БиХ у мирније воде те да се прича о убрзаном напретку ка ЕУ, додао је, давно ријешена питања треба и да остану ријешена. 

Да је питање имовине ријешено сматра и предсједник Српске Милорад Додик. Упозорио је да су потпуно неприхватљиви приједлози некакве комисије за имовину коју је формирао ОХР, који наводно предвиђају да само формално припада БиХ, а да ће нижи нивои власти бити корисници те имовине. Додик сматра да, између осталог, “покушавају извести још једну превару”.

- Нижи нивои власти су и општине па ће рећи да ће оне бити корисници имовине и тако заобићи Републику Српску - навео је Додик, нагласивши да је став Српске непромијењен, односно да о имовини могу да разговарају само њени власници, а то су Република Српска и ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана