Петронијевић: Забринутост за Караџићеву безбједност

СРНА
Петронијевић: Забринутост за Караџићеву безбједност

БЕОГРАД - Адвокат Горан Петронијевић рекао је Срни да страхује за безбједност првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, јер се у британском затвору на острву Вајт, гдје издржава казну, и даље дешавају чудне ствари које изазивају све већи страх за Караџићеву безбједност.

Петронијевић је истакао да све што се дешава буди озбиљне сумње јер указује на то да није ријеч само о Караџићевом статусу и притиску, већ о нечему много озбиљнијем, а то је велика опасност за његову безбједност.

Он је најавио да ће о свему што му је Караџић телефоном испричао да му се дешава у затвору обавијестити Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу.

Истичући да Караџић још није сазнао зашто су га недавно у глуво доба ноћи возили у болницу да му узму крв, Петронијевић је открио да први предсједник Српске још није добио резултате анализе, нити ће их добити, јер одбијају да му их дају, ускраћујући му и право да види љекара.

"Ништа не успевамо да решимо. Потпуно ударамо у зид. Имамо озбиљну сумњу да се много ствари догађа које нису како треба и искрено речено, имамо и велики опрез и страх од сваког дана", рекао је Петронијевић.

Према његовим ријечима, проблем је то што Караџић не добија објашњење о томе што му се догађало.

"Они не могу да негирају одвођење у болницу када су му узимали крв, али резултата још нема, нити било каквог одговора", указао је Петронијевић.

Он је рекао и да је два дана након тога код Караџића дошао стражар кога не познаје како би га обавијестио да га на првом спрату чекају на разговор.

"Он се спремио и дошао до првог спрата, али тамо није било никог. Када се обратио дежурном стражару, он му је рекао да немају појма о чему се ради", испричао је Петронијевић.

На питање како је могуће да од Караџића крију његове налазе, Петронијевић је одговорио да увијек нађу неко оправдање, а да на сва питања о ономе што се десило одговарају као да се то није ни догодило.

"Један од тих изговора је и тај да је Караџић, када су му вадили крв, самовољно напустио болницу, што није тачно. Он је тражио да види лекара. Није видео лекара, већ само техничко особље. Рекли су му да треба да остане, а он је одговорио да док не види лекара, неће остати, јер је неуобичајено да у поноћ некога возите у болницу", рекао је Петронијевић.

Караџић је смјештен у затвор на британском острву Вајт гдје издржава доживотну казну на коју га је осудио Хашки трибунал.

Ријеч је о затвору који има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

Његова кћерка Соња Караџић Јовичевић рекла је раније Срни да је Караџић одвезен у болницу без икаквог објашњења и права да се јави породици, те упозорила да у Британији праве алиби и чине нешто изузетно сумњиво

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана