Забринутост не јењава: Модричани страхују од опасних материја

Милијана Латиновић Радошевић
Foto: Г.С.

МОДРИЧА - Пожар у Гудронској јами у Модричи стављен је под контролу, али мјештане и даље брине што не знају шта гори и испарава испод њихових прозора, због чега апелују на надлежне да ријеше проблем који у овој локалној заједници тиња већ четири деценије.

Према ријечима мјештана ватра се у сриједу увече са околног ниског растиња проширила на јаму у којој је годинама одлаган отпад из Рафинерије уља Модрича. У једном тренутку пламен је пријетио и околним кућама које су ваздушном линијом удаљене свега стотинак метара од јаме.

Начелник општине Јовица Радуловић рекао је “Гласу” да Рафинерија једина зна да ли је ријеч о еколошкој катастрофи.

- Није ово први пут да гори Гудронска јама, али никада до сада није био овакав пожар. Да ли је ријеч о еколошкој катастрофи треба питати људе из струке и власнике, односно из Рафинерије уља Модрича. Они знају шта се налази у јами и да ли је и колико опасно по живот и здравље становништва - рекао је Радуловић.

Он је истакао да је локална заједница више пута апеловала да власници и ресорно министарство ријеше питање Гудронске јаме која је Модричи терет више од 40 година.

- Унутар Гудронске јаме налазе се нуспродукти Рафинерије, све што остаје од производње моторних уља. Све то се таложило деценијама. Пожар је локализован, али и даље тиња. Куће нису угрожене и молим грађане да не паниче, да свему приступамо хладне главе - рекао је Радуловић.

Први човјек Модриче је казао да је у сриједу увече страшан дим био у насељу те да се осјети и даље, јер испарава један вид сумпорне киселине.
- Стручњаци с правом кажу да у случају паљевине тих материја може доћи до еколошке катастрофе - каже Радуловић и додаје да моле Бога за кишу, која би угасила пожар.

Радуловић је додао и да је јуче одржан састанак Штаба за ванредне ситуације Модриче те да Ватрогасне јединице Рафинерије уља Модрича, Рафинерије нафте Брод те специјализоване јединице дежурају над јамом због вјетра који погоршава ситуацију. 

Да је највећи проблем то што се не зна шта тачно гори сматра и предсједник Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета из Бањалуке Јовица Сјеничић, јер је ријеч о јами која је настала депоновањем отпадног материјала насталог у производњи рафинираних уља.

- Отпад је у неком полутечном стању,ичић, који је јуче био на мјесту пожара.

желатинаста материја, такозвани кисели гудрон. Све су то опасне материје и не зна се утицај тог отпада на земљиште, ваздух, воду, здравље људи, јер никада нису рађене опсежне студије. То подручје окружено је пољопривредним земљиштем, ту је и насеље, не знамо утицај те материје ни у редовним условима кад испарава, а камоли сада кад гори - казао је Сјеничић.

Кажњавање

Которварошки ватрогасци су и јуче наставили борбу са ватром на некадашњој депонији гдје је пожар букнуо прије четири дана.
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС упутило је апел да се грађани одговорно понашају према животној средини и да надлежни редовно врше контроле и кажњавају свако кршење прописа.

Ресорни министар Бојан Випотник рекао је да је пожар на давно затвореној несанитарној депонији у Котор Варошу посљедње упозорење институцијама у јединицама локалне самоуправе да преузму обавезе из своје надлежности.

- Једино тако можемо обезбиједити потомцима здраву животну средину. Стално говоримо о подизању свијести јавности, али бојим се да је кажњавање једини начин да неодговорни буду заустављени - рекао је Випотник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана