Забрињавајуће поруке из Вашингтона: НАТО провоцира нуклеарни рулет?!

Вељко Зељковић
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Декларација која је усвојена на НАТО самиту одржаном у Вашингтону од 9. до 11 јула јасно показује намјеру овог савеза да рат са Русијом, а који се води на територији Украјине, ескалира до крајњих граница, а што не искључује ни нуклеарни рулет.

Каже ово за “Глас Српске” политички аналитичар Александар Павић наводећи да је усвојеним документом од стране НАТО-а, односно САД, послата јасна и недвосмислена порука Русији да се овај савез ни убудуће неће освртати на црвене руске линије.  

- Ради се о поруци да мира неће бити док Русија не буде поражена, па и по цену неког нуклеарног рулета. Да се на Западу припремају и за ову опцију, говори и податак да су Пољска и Украјина недавно потписале споразум да се из Варшаве могу рушити руске ракете. То није ништа друго до објава рата Русији, баш као и намера да се на простору Немачке распореде НАТО ракете дугог и средњег домета  - сматра Павић. 

Категоричан је да овакве и сличне ствари воде даље само ка новој и већој ескалацији, те милитаризацији Европе, која се нашла у сендвичу између двије највеће глобалне нуклеарне силе. Подсјећа да је НАТО за 50-годишњицу свог постојања одобрио и извршио војну агресију на СРЈ, што је био први корак у постхладноратовском ширењу ове војне алијасне ка Русији, а сада се само отворено наставља с таквом политиком, не уважавајући константна упозорења која стижу из Москве. 

На питање како коментарише то што се у овој декларацији помињу и простори западног Балкана и Црног мора, који су означени као стратешки, уз поруку да ће се НАТО по сваку цијену супротставити злонамјерним утицајима других у овим регионима, Павић каже да су они важни Вашингтону из истог разлога које је имао и Адолф Хитлер, који је на тај начин желио обезбиједити позадину источног фронта. 

- Хитлер није могао да нападне СССР све док није покушао да “пацификује” Балкан, односно српски фактор. То исто важи и сад, када је у питању НАТО савез. Желе направити нови Берлински зид. Гвоздену завесу. Због тога морају под своју контролу ставити и све просторе од Балтика до Црног мора. Значи, и сам западни Балкан. Ради се о идеји која није од јуче. Није нова. Она је први пут изнесена још 2000. на НАТО самиту у Братислави. О тим плановима се може прочитати и у писмима Вилија Вимера упућеним Герхарду Шредеру. У њима се истиче да Пентагон намерава да успостави војни кордон према Русији, на границама некадашњег Римског царства.  Ако данас погледамо карту, можемо видети да је остао још само западни Балкан, односно Србија и БиХ. И ова декларација показује да ће они наставити с тим планом. Поменуо бих да је слично покушао и Хитлер, али није успео - поручио је Павић.      

Са обзиром на нове-старе поруке које су упућене са овог НАТО самита у Вашингтону, Павић каже да ће ово код Русије само повећати њену одлучност да сломи постојећи режим у Кијеву, јер постаје очигледно да се о миру нема с ким разговарати на Западу. 

Можда би то једино могао бити, како наводи, Доналд Трамп ако му дозволе да побиједи на предстојећим предсједничким изборима у САД. 

- То је тренутно једини трачак светлости. Али верујем да ће се Русија понашати као да га нема, јер НАТО својим потезима отворено угрожава њену безбедност. И мира неће бити све док су на власти у појединим западним земљама представници глобалистичко-неолибералних елита, поготово у Вашингтону и Бриселу. Јер гдје год су они наводно ширили мир, ту ни трава више не расте - каже Павић. 

А како би се све ово могло завршити? Павић нема дилему. Постоје три сценарија - први је нестанак Украјине, други распад НАТО савеза, а трећи отворени сукоб двију највећих велесила. 

Како каже, с обзиром на снагу руске војске, али и савезе које је Москва у међувремену направила са Кином и Ираном, ради се о веома реалним сценаријима уколико НАТО настави са досадашњом стратегијом, која подразумијева да Русија ни по коју цијену не смије побиједити у Украјини.   
- Русија је до сада показивала велику уздржаност и то из неколико разлога. Први, јер не жели да даје повода, морам их тако назвати, неурачунљивим лидерима најјачих НАТО земаља да овај украјински рат ескалира у нешто више. Западни лидери пак то желе, па и по цену нуклеарног рата. И то у Кремљу врло добро знају. Зато и показују велику уздржаност. Али ако се настави са овом НАТО политиком, у Кремљу би могли да промене плочу, те руска војска дође и до Дунава - мишљења је Павић.  

Осврћући се на то зашто поједине европске земље пристају на ову опасну причу која се води из Вашингтона, каже да је то тако јер је Европска унија претворена у америчког вазала. 

- Нажалост, једино је Мађарска остала суверана у доношењу својих одлука. Делимично и Словачка након доласка на власт Роберта Фица. Све остале државе су класични вазали - сматра Павић.  
Са самита НАТО савеза у Вашингтону је поручено да је Украјина на неповратном путу ка НАТО-у, те да је овај савез више него икад посвећен миру и безбједности, да не тражи конфронтацију и не представља пријетњу Русији, те да су чланице Алијансе и даље вољне да одржавају канале комуникације са Москвом. 

Ово се, међутим, коси са другим њиховим порукама и закључцима у којима се наводи да је Русија и даље највећи непријатељ НАТО-а, те да се ни по коју цијену не може дозволити да она побиједи у Украјини, што би, како сматрају, онда  наводно могло охрабрити, како су истакли, ауторитарне лидере у Ирану, Сјеверној Кореји и Кини  да крену истим стопама. Како се даље наводи у овој декларацији, НАТО ће наставити да пружа политичку, економску и финансијску помоћ Украјини, што подразумијева и 40 милијарди евра током наредне године. 

Предвиђено је и јачање НАТО  “одбрамбених” капацитета у Европи, прије свега у Пољској, али и Њемачкој, те модернизација нуклеарних капацитета. 

Планирано је и ново ширење овог војног савеза  у Црном мору, али и на западном Балкану. Договорено је и да руководство НАТО-а посјети Аустралију, Нови Зеланд, Јужну Кореју и Јапан јер, како је поручено, Кина наставља да ствара системске изазове по евроатлантску безбједност.

Сакс: Америчка алатка

Најновија заједничка декларација НАТО савеза треба да послужи као алатка САД за наставак њихове хегемоније. Иронично је да она позива на мир и стабилност, односно поредак заснован на правилима, а који је врло често директно супротан многим повељама Уједињених нација. 

Сматра ово Џефри Сакс, свјетски познати економиста, наводећи да ће, уколико западне земље наставе са гурањем Украјине у НАТО, свијет завршити у нуклеарном рату. 

- Ако је то Бајденов план, онда нема мира, у отвореном смо рату и на крају умире Украјина. За Русију је ово егзистенцијално питање. Нисам сигуран да САД и Европа разумију шта раде и куд их то све може одвести - поручио је Сакс додајући да је Русија увијек била досљедна када је у питању њена црвена безбједносна линија.

Милитаризација

Дио западних земаља, чланица НАТО-а, испоручиће, како је најављено, један број авиона Ф-16 Украјини. Такође, донесена је одлука и о испоруци додатних батерија “патриот”, али и још неких ракетних система којима би Украјина могла гађати по унутрашњости Русије. 

Наводно је Велика Британија већ дала зелено свјетло Кијеву за тако нешто. У Пољској је, међутим, постављен систем способан да пресреће балистичке ракете кратког до средњег домета, а до 2026. године планирано је да се исто уради и у Њемачкој, која планира чак и увођење војне обавезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана