За злочине у Бужиму осуђена седморица бивших припадника тзв. Армије БиХ

Срна
За злочине у Бужиму осуђена седморица бивших припадника тзв. Армије БиХ

Суд БиХ изрекао је првостепену пресуду којом су седморица бивших припадника тзв. Армије БиХ осуђени на укупно 36 година затвора због ратног злочина против цивилног становништва и ратних заробљеника у Бужиму, у периоду од новембра 1994. до августа 1995. године.

Они су на такав начин поступали према припадницима Народне одбране Западне Босне, формације лојалне Фикрету Абдићу.

Вахид Бајрактаревић је осуђен на 12 година затвора, Сенад Салкић на осам, Зијад Нанић и Есад Куделић на по пет година, Хасан Мустафић на три, а Самир и Хусеин Исаковић на по годину и по затвора. Неџад Бапић је ослобођен по свим тачкама оптужнице.

Седморица бивших припадника Армије РБиХ проглашени су кривим за злостављање цивила и ратних заробљеника у импровизованом затвору, који је био смјештен у бившем хотелу “Радоч” у Бужиму, од новембра 1994. до августа 1995. године, и то Нанић у својству помоћника команданта за безбједност 505. бужимске бригаде Петог корпуса тзв. Армије БиХ, Куделић као командир вода Војне полиције у команди 505. бужимске бригаде, а Бајрактаревић, Салкић, Мустафић те Самир и Хусеин Исаковић као припадници Војне полиције ове бригаде.

Како је прочитао предсједавајући Судског вијећа Дарко Самарџић, Нанић и Куделић нису спријечили војне полицајце да свакодневно изводе затворенике, којима су наношене тешке тјелесне повреде, а неки су присиљавани на самоповређивање.

Од задобијених повреда неки од затвореника су преминули, а није им пружана медицинска помоћ.

Остали су осуђени, као војни полицајци, што су изводили заробљенике, које су тешко злостављали, ударајући их ногама и рукама, као и другим предметима. Неки од заробљеника који су премлаћивани били су малољетни, извјештава Детектор од раније са суђења.

Насупрот наведеном, истом пресудом су Нанић, Куделић, Бајрактаревић, Салкић, Мустафић и Самир Исаковић ослобођени појединих тачака оптужнице јер свједоци нису потврдили чињеничне наводе оптужнице.

Против ове пресуде дозвољена је жалба вијећу Апелационог одјељења овог Суда, у року од 15 дана од дана пријема писменог отправка исте.

Подсјећамо, Суд БиХ је 2015. године потврдио оптужницу у овом предмету и судски поступак се против оптужених водио све до данас. Сви они су, такође, у акцији СИПА ухапшени 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана