За ВСС траже "минималац" од 2.500 КМ, Вишковић позива на договор

Мондо.ба
За ВСС траже "минималац" од 2.500 КМ, Вишковић позива на договор

Савез синдиката Српске израдио је документ о новом обрачуну плата у Републици Српској, према којем би основица за обрачун плата требало да се ради тако што би се високој стручној спреми рачунала најнижа плата у односу 3:1 или 2,7:1 у односу на неквалификоване раднике.

Практично, ако је најнижа плата за НК радника 900 КМ, за радника са високом стручном спремом би била око 2.500 КМ до 2.700 КМ.

"Висока стручна спрема би требало да у старту има три најниже плате", казала је предсједница Савеза синдиката Српске Ранка Мишић.

Премијер Српске Радован Вишковић је након данашњег скупа у Бањалуци оцијенио да у њиховом документу ипак не пише експлицитно да би однос најниже плате требало да буде 3:1.

"Ја сам прерачунао 2.500 марака за високу стручну спрему", додао је Вишковић и оцијенио да "није нормално" да сви запослени имају исту најнижу плату.

Синдикалци су данас Влади Српске представили документ на којем је су радили двије године и за који су добили подршку Међународне организације рада. Презентацији нису присуствовали представници Уније послодаваца Српске, пише Мондо.

"Овдје је представљен уређен систем у којем ће се знати колико радите и колико ћете бити награђени за свој рад. Сада у Републици Српској је једина сигурност износ најниже плате, а све друге зависе од воље једне стране. То није демократија и оно што привлачи раднике", рекла је Мишић.

Мишић је оцијенила да се у Српској износ најниже плате искориштава на најгрубљи начин.

"То значи да око 31 одсто радника прима најнижу плату, а требало би да прима око 12.000 радника или око пет одсто. Дакле, око 26 одсто укупно запослених радника прима најнижу плату, а знамо да се дио даје у коверти", навела је Мишић.

Подвукла је да се према овом документу утврђују полазне најниже плате за сваку стручну спрему, а најбоље коефицијенте и моделе требало би да испреговарају три партнера – Влада, синдикат, послодавци. Очекује се да у наредних мјесец дана, након што свима пошаљу документ, почну преговори.

"Да је данас на снази овај модел који представљамо, имали бисмо више инвестиција, боље пензије, више новца за фондове…", додала је Мишић

Предсједник Владе Српске је оцијенио да је документ синдиката добра полазна тачка, око којег треба да се наставе разговори.

"Не мирим се са чињеницом да у једном колективу сви запослени имају исту најнижу плату. Међутим, по данашњим законским рјешењима то може и није прекршај, а ја сматрам да то није нормално", рекао је Вишковић.

Подвукао је да, уколико не буде договора синдиката и послодаваца, Влада РС ће, као и до сада, сама донијети одлуку и у конкретном случају промијенити закон.

"Влада је спремна да оно што договори синдикат и послодавац, бјанко потпише. Али, нема од тога ништа", истакао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана