Ђукановићу и Гајићу 60 година робије за убиство Крунића, Балдо ослобођен

Небојша Томашевић
Foto: принтскрин

БАЊАЛУКА - Бенеди Ђукановић звани Бенџо и Родољуб Гајић осуђени су у бањалучком Окружном суду на укупно 60 година робије због убиства власника компаније „Сектор Секјурити“ Славише Крунића (48) и његовог пратиоца Жарка Павловића те покушај убиства возача Горана Илића који је рањен у нападу.

Ђукановић је осуђен на 40 година робије због припреме, организовања и извршења  убиства и недозвољеног држања оружја, а Гајић који је био радник „Сектор Секјутирија“ и чувао супругу и дјецу убијеног Крунића осуђен је на 20  затвора за помагање у овом злочину.

Емилио Балдо ослобођен је оптужби због недостатка доказа и пуштен је из притвора. Након изрицања пресуде се прекрстио,  када је чуо да му је укинут притвор руково се са адвокатима.

Ђукановићу и Гајићу је након изрицања пресуде продужен притвор, а у изречене казне им је урачунато вријеме које су провели до сада иза решетака од око двије године.

Они су пресудом обавезани да  плате 100.000 КМ одштете Тамари Крунић и дјеци убијеног Славише Крунића, док је породица убијеног Павловића упућена  да надокнаду штете тражи у парничном поступку. Обавезани су и да плате трошкове поступка од  26.000 КМ.

У злочину је учествовао и Жељко Ковачевић који је убијен у размјени ватре током извршења убиства.

Крунић и члан његовог обезбјеђења Павловић убијени су 22. априла 2019. године у близини Крунићеве куће у Гламочанима, код Лакташа.

Према оптужници, која је подигнута у децембру 2019. године, Ђукановић  и Ковачевић испалили су из аутоматских пушака најмање 36 хитаца на џип бањалучког бизнисмена Крунића те тако усмртили њега и Павловића.

Том приликом возач џипа „тојота” Горан Илић је рањен, али је како је наведено у оптужници, успио да искочи из возила и из службеног пиштоља испали 14 хитаца према Ђукановићу и Ковачевићу који су му узвратили паљбу. У међусобној размјени ватре тада је погинуо Ковачевић, а Ђукановић је  успио да побјегне с пушкама које је сакрио 50 метара даље од мјеста убиства.  Балда су теретили да је Ковачевићу јавио када је џип кренуо ка мјесту напада.

 

Припреме и засједа

У оптужници је стајало да су Ђукановић, Балдо и Ковачевић извршење злочина договарали и припремали на подручју општине Лакташи од почетка 2019. године  до 22. априла  када су се срели у једном кафићу и детаљно договорили  план  злочина. Одатле су Ђукановић и Ковачевић наоружани аутоматским пушкама отишли у Романијску улицу у Гламочанима у близину Крунићевог имања и направили сачекушу сакривши се у жбуње. Када је џип, који је возио Илић наишао поред засједе и успорио Ђукановић и Ковачевић су отворили рафалну паљбу из аутоматских пушака.

Судски процес

Суђење у овом случају трајало је скоро двије године и четири мјесеца. Процес је почео 4. марта 2020. године  и одржано је укупно 38 рочишта и саслушан већи број свједока и вјештака. Изношење завршних ријечи у овом случају трајало је три дана, а републички тужилац Сњежана Петковић тражила је да се оптужени осуде у складу с законом. Одбрана је тврдила  да су цијели процес и истрага пуни незаконитости и да нема доказа да се њихови клијенти осуде.

Током судског процеса вјештаци  су на пушкама које су пронађене након убиоства отккрили ДНК трагове Ђукановића и Ковачевића. Одбрана је тврдила да то не доказује ништа, будући да је један од свједока одбране рекао да је Ђукановић непун мјесец прије злочина Ковачевићу за криволов дао једну пушку.

Оптужница у овом случају  измијењена је након изношења доказа оптужбе, 23. јуна ове године, али је ријеч о мањим измјенама које се односе само на то са којих страна је све џип погођен.

Оптужени су се о кривици изјаснили у јанауру 2020. године и сви су негирали умијешаност у убиство.

Сва тројица се налазе у притвору  већ око двије године.

Први је, 25. априла 2019. године, притворен Балдо који је иначе ухапшен у ноћи злочина , а Гајић је у притвору завршио 13. маја те године. Ђукановић је након злочина побјегао, а након 52 дана скривања предао се у Полицијску управу Илиџа почетком јуна 2019. године.

Почетак овог суђења био је заказан за 24. фебруар 2020. године, али је одгођено за 4. март јер је Ђукановић замијенио адвоката. Суђење је више пута одгађано због  пандемије вирусом корона, тако и због процесних разлога.

Иако се од почетка истраге сумњало да се ради о нарученом, односно плаћеном убиству, налогодавац злочина, као ни мотив Крунићеве ликвидације никада нису откривени.

Образложење: Балдо "имао среће", ДНК главни доказ за Ђукановића

Образлажући пресуду предсједник судског вијећа које је изрекло пресуду, Бранимир Јукић је рекао да је суд утврдио да има довољно доказа да су Ђукановић и  Гајић починили кривична дјела за која су оптужени.

- Балдо је имао среће јер нема ни један доказ против њега. Не знам да ли је он то урадио или није, али нема доказа - рекао је судија  Јукић који је изрекао пресуду.

Како је навео није пронађен мобични телефон са којим је према опзужници Балдо починио кривично дјело.

Истакао је да је главни доказ против Ђукановића његов ДНК који је пронађен на пушци.

- На једној пуши је пронађен његов ДНК, као и мијешани траг више особа међу којима и његов. Одбрана је тврдила да је он прије злочина дао пушку Ковачевићу, али то није доказано. Да је то тачно онда би међу мијешаним траговима заједно са Ђукановићевим био и днк траг Ковачевића, али тога нема. Ковачевићев днк траг је такође пронађен на оружју али није мијешан заједно са Ђукановићевим  - казао је Јукић

Он је истакао да је за Гајића суд утврдио да је знао да ће Крунић бити убијен када је Ковачевићу одавао информацје.

Судија је нагласио да је Гајић знао ко је Ковачевић и чиме се бави те да је имао коцкарских дугова према њему.

- Гајић је сам рекао да је познавао Ковачевића који је од њега тражио информације о кретању Крунића, обезбјеђењу, оружју и кад је на викендици. Он му их је дао. Крунић је повремено ишао на викендицу и за нападаче је кључна  била информација када је он на викендици. Када се десило убиство Гајић се понашао као да је све нормално и није пријавио оно што је знао, а да јесте усмјерио би истрагу у правом смјеру - казао је између осталог судија Јукић.

Републички тужилац Сњежана Петковић рекла је да ће се жалити на одлуку суда да ослободи Емилија Балду, док ће за остали дио пресуде о жалби одлучити након што добије писмени отправак. Ђукановићев бранилац Весна Рујевић, такође је најавила жалбу на пресуду.

 

Породице жртава

Славиша Крунић био је власник компанија „Сектор секјурити“, „Житопека“, „Житопродукт“, „Сектор АДС“ и „Сектор ЗОС“, које су у вријеме убиства имале више од 1.000 запослених.

У вријеме злочина Крунић је с породицом боравио у викендици, због реновирања стана, што су и убице знале. Иза Славише су остали супруга Тамара и три сина, те ћерка из првог брака.

Жарко Павловић је тек неколико мјесеци прије злочина почео да ради као Крунићев лични тјелохранитељ. На пословима обезбјеђења радио је годинама од Авганистана до Амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ и важио је за великог професионалца. Иза њега су остали супруга и малољетни син.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана