За нерад Комисијe за концесије крив и невидљиви непријатељ

Маријана Миљић Бјеловук
За нерад Комисијe за концесије крив и невидљиви непријатељ

БАЊАЛУКА - Рад Комисије за концесије БиХ ни 2022. се није разликовао у односу на све претходне године, а као кривац за никакве резултате лани је означен невидљиви непријатељ, односно вирус корона иако је пандемија у већини институција одавно заборављена.

У извјештају о раду Комисије за концесије БиХ за 2022. годину коју, од када постоји односно 18 година, прати нерад јер није издала нити једну концесију одговорност за лоше резултате пребачена је и на друге институције.

- И поред одређених активности у 2022. години надлежна министарства нису успјела усагласити нити покренути додјелу концесија. Немамо информацију од њих да ли је била покренута додјела концесије путем самоиницијативних понуда. Осим недостатка чланова комисије и службеника и пандемија вируса корона допринијела је смањењу активности и сарадње “фејс ту фејс” са свим институцијама, што је имало посљедицу недавање регулаторне сагласности у поступцима додјеле концесија - наведено је у извјештају комисије.  

План је да у овој години ураде ревизију документа о политици додјеле концесија у БиХ, с обзиром на низ промијењених околности од 2006. године када је Савјет министара и Парламент БиХ усвојио тај документ. 

Међутим, питање је колико ће план бити реализован, јер у комисији наводе да им недостаје кадрова али и чланова, али и да је још присутна и пандемија вируса корона коју скоро више нико и не спомиње.

По свему судећи комисија је прво кренула у рјешавање кадровских проблема. Наиме, почетком марта расписан је конкурс за три радна мјеста, међу којима и за секретара чија је припадајућа основна плата 2.407 марака.

Поред тога, у конкурсу, који је затворен али није окончан надалеко позната комисија по нераду тражи и стручног савјетника за провјеру и надзор концесионара, коме је загарантована нешто нижа основна плата - 1.567 марака КМ. За треће радно мјесто вишег стручног сарадника за финансијско-рачуноводствене послове плата је 1.364 марке.

С мртве тачке помјерен је и конкурс за избор чланова Комисије за концесију чија плата износи око 3.000 марака, јер су почетком марта утврђени и објављени критеријуми за расписивање конкурса, али он још није објелодањен.

Савјет министара БиХ је у фебруару задужио Министарство спољне трговине и економских односа БиХ да покрене конкурсну процедуру за избор седам чланова Комисије за концесије БиХ.

Ресорни министар Сташа Кошарац јуче није одговарао на наше позиве, а нисмо успјели ступити ни у контакт са члановима ове комисије којих је тренутно четворо.

Канцеларија за ревизију институција БиХ је такође у својим извјештајима упозорила да су мандати члановима комисије давно истекли, док су три од укупно четири члана, који тренутно сједе у поменутој комисији, стекли и услове за пензионисање. Конкурс за чланове комисије расписиван 2021. године је поништен јер се нико из Брчко дистрикта није пријавио.

Тренутни чланови комисије су Миломир Амовић који је уједно и предсједник овог тијела, Ђоко Слијепчевић, Менсур Шехагић и Анто Матић. Комисија је за 18 година потрошила око 20 милиона марака новца грађана.

Нема штедње за кафу

На интернет сајту Комисије за концесије БиХ наведен је и извјештај о реализованим уговорима по питању набавки у прошлој години. Оно што је евидентно из тог извјештаја јесте то да је Комисија свако мало посезала за набавком кафе и то по два пута у току мјесеца. Када се све сабере деветоро запослених попили су кафе у вриједности од око 1.100 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана