За муљаже у режији Запада оптужују Русе

Вељко Зељковић
За муљаже у режији Запада оптужују Русе

БАЊАЛУКА - Вијести које говоре да су западни представници забринути због наводне намјере Русије да изврши хакерске нападе на БиХ којим би могла да утиче на резултате предстојећих избора, а онда и тајни обавјештајни подаци САД који су “процурили” у јавност како је Кремљ финансирао и политичке кампање на западном Балкану, представљају медијски спин и дио су обавјештајног рата Вашингтона против Москве.

Сматра ово политички аналитичар Драган Петровић анализирајући најновија упозорења из Вашингтона - да ће се Русија све више окретати тајном политичком финансирању и хибридном рату како би подрила међународне санкције, уведене због рата у Украјини и одржала утицај у иностранству, посебно на просторима западног Балкана.

Према ријечима Петровића, ради се о класичним спиновима, који неодољиво подсјећају на оне који су били пласирани и током посљедње америчке предсједничке изборне кампање, када се покушала направити негативна и антируска атмосфера која је требало да обезбиједи пад Доналда Трампа.  

- И тада су се спомињали руски хакерски напади, утицај на изборе, финансирање, огромне количине новца... Све су то биле фејк вести, баш као и сада. Ништа од тога никада није доказано. Увек се радило о информацијама које су саопштавали “поверљиви”, “неименовани” и “поуздани” обавештајни извори. Више него провидно јесте и ово увлачење у ту причу сада и Републике Српске и Црне Горе, у којима српски фактор бије одлучујуће политичке битке за свој опстанак. Интересантно је да су се ова упозорења појавила управо у јеку предизборне кампање у БиХ, али и време када би у Црној Гори требало да буде формирана нова влада. То није нимало случајно и има циљ да се изврши нови политички притисак на тамошње јавно мнење -  истакао је Петровић, додајући да се на овај начин можда тражи и алиби за евентуални западни интервенционизам у БиХ.

Ако је, како каже, било икаквог руског мијешања, кроз усмено давање подршке одређеним партијама и лидерима, онда је оно било далеко бенигније од онога које годинама на овим просторима спроводи Америка и Велика Британија, преко својих амбасадора и разних невладиних организација и специјалних изасланика.

Упозорио је и како је Српској у овако неизвјесним геополитичким околностима и играма више него икад потребно политичко јединство власти и опозиције, јер се само на тај начин она може одупријети све већим притисцима са Запада, што се може видјети и кроз слање нових војника и информатичких стручњака у БиХ. 

На питање да прокоментарише објављену информацију да је Русија наводно финансирала политичке кампање у иностранству, укључујући и оне на западном Балкану, портпарол Стејт департмента Нед Прајс је током јучерашњег брифинга у Бијелој кући истакао како тренутно није у могућности да изнесе више информација од оних објављених, јер како је рекао ради се о “повјерљивим подацима”.

Подсјећања ради, извори из америчке администрације открили су за поједине западне медије да је црногорска политичка коалиција Демократски фронт, која тренутно преговара о формирању нове владе Црне Горе и Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ, наводно добијали велике новчане износе од Русије у оквиру напора Москве да стекне утицај у иностранству. Како су објавили ови медији, високи званичник америчке администрације је на брифингу, на којем су објављени дијелови овог извјештаја америчких обавјештајних служби, саопштио да је Русија, од 2014. уплатила више од 300 милиона долара политичким странкама, званичницима и политичарима у више од двадесет земаља свијета.

Амбасада Русије

Реагујући на упозорења из Вашингтона која се тичу руских хакерских напада којима би се утицало на резултате избора у БиХ, из Амбасаде Русије у Сарајеву је прије пар дана саопштено како се ради о још једној “порцији антируских дезинформација”. Како су истакли, управо САД и њени савезници троше огромне количине новца којим желе исходовати резултате избора који би њима одговарали. 

- Не сумњамо да Центар за комуникације НАТО, Амбасада САД или Делегација ЕУ у Сарајеву имају стручњаке који би могли извршити тако нешто и за то окривити Русију - поручили су из Амбасаде Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана