За мост у Брчком ка ЕУ пет милиона марака

Маријана Миљић Бјеловук
За мост у Брчком ка ЕУ пет милиона марака

БАЊАЛУКА - БиХ је обезбиједила пет милиона марака за обнову моста између Брчког и Хрватске, а новац за те намјене осигуран је од накнада које уплаћују лиценцирани оператери којима се издају дозволе за коришћење радиофреквентног спектра за пружање услуга путем мобилних приступних система.

Наиме, Савјет министара БиХ и Влада Хрватске су још прије више од три године на основу потписаног споразума између двије земље о одржавању и реконструкцији мостова на границама утврдили да постојећи мост између Брчког и Гуње на територији Хрватске не испуњава услове за безбједан саобраћај те да је потребно да он буде што прије обновљен.

Скоро три године након тога, тачније у септембру ове године, представници двију земаља потписали су споразум о обнови моста Брчко - Гуња. Тим документом дефинисана су питања пројектовања, начин избора извођача и надзора над радовима.

- Споразумом је такође регулисано да земље у једнаким износима дијеле трошкове за пројектантске, те припрему и извођење радова, с тим да свака држава плаћа трошкове изградње или прилагођавања прилазних путева до моста на свом подручју - наводе у Министарству транспорта и комуникација. Укупна вриједност инвестиције процијењена је на 10 милиона КМ са ПДВ-ом, од чега  пет милиона марака обезбјеђује БиХ, а исто толико и Хрватска.

- Због тога смо припремили одлуку којом се дио средстава у износу од пет милиона марака, уплаћених од дозвола за коришћење радиофреквентног спектра за пружање услуга путем мобилних приступних система, намјењује за финансирање изградње 50 одсто процијењене вриједности пројекта реконструкције међудржавног моста Брчко - Гуња - наводе у Министарству транспорта и комуникација.

На основу таквог њиховог приједлога коначну одлуку треба да да Савјет министара БиХ на некој од наредних сједница.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да је обнова моста који повезује њихов град са Хрватском и те како важан пројекат за дистрикт.

- Мост је у катастрофалном стању. Након процјена и анализа утврђено је да он није никако погодан за теретни саобраћај. Због тога се комплетан теретни саобраћај који иде према Брчком из правца Хрватске преусмјерава на друге граничне прелазе. То доводи до вишемилионске штете коју трпе привредници и сам дистрикт - казао је “Гласу Српске” Милић.

Нагласио је да је што прије потребно реконструисати мост и довести га у стање да се може користити за теретни саобраћај, јер штета коју трпе Брчко и његови привредници расте из дана у дан.

Нови прелаз

Синиша Милић рекао је да је обнова моста Брчко - Гуња само привремено, а никако дугорочно рјешење.

- Ми смо заинтересовани да што прије буде дефинисана локација за градњу новог граничног прелаза између Брчког и Хрватске. Тај прелаз требало би да буде низводно, пет-шест километара од садашње локације. Очекујемо да у просторном плану буде дефинисана нова локација граничног прелаза јер се овај тренутни налази скоро у самом центру града, што никако није у складу са стандардима - поручио је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана