За мјесец дана у БиХ забиљежено више од скоро пет милиона сајбер напада

Srpskainfo
Foto: Ilustracija

Током посљедњих мјесец дана први Центар за квалитет у сајбер сигурности (CSES) у Босни и Херцеговини забиљежио је више од 4,7 милиона различитих сајбер напада и њихових покушаја на територији БиХ, јавља Бирн.

То најбоље говори о потреби за хитним креирањем тимова за борбу против оваквих напада, закључено је на представљању рада овог центра у Сарајеву.

Као најактуелнији, наведени су примјери напада на Савјета министара, Парламентарну скупштину и Централну изборну комисију БиХ, неке од најважнијих државних институција, што је довољан индикатор пријетње за сајбер сигурност грађана БиХ.

Борба против ових напада, али и њихов мониторинг, едукација и постављање темеља за ефикасну сајбер сигурност неки су од најважнијих задатака CSES-а, који је основан при Универзитету у Сарајеву, уз подршку Владе Уједињеног Краљевства.

Током представљања рада Центра, најављено је и успостављање академског и одрживог Тима за одговор на рачунарске инциденте (CERT), чије активности ће, поред едукације, бити и развој радне снаге, али и подизање свијести о важности сајбер сигурности.

Предраг Пухарић, водитељ CSEC-а, казао је како су CERT-ови које оснивају заправо тимови који одговарају на инциденте у сајбер сигурносној сфери, те да је њихова примарна задаћа прије свега едукација, савјетовање и размјена обавјештајних података.

– Размјена података, посебно када су у питању напади, нови начини напада, нове групе и размјена информација о нападима који су у току, што помаже свим актерима који су дио те размјене да се боље припреме, да боље одговоре на нападе и да тај процес буде што бржи и евентуално настала штета што мања – додао је Пухарић.

Поред саме борбе за сигурност у интернет простору, истакнута је и важност активнијег укључивања жена у свијет сајбер сигурности у БиХ и региону. Организатори истичу како је то један од важнијих корака у развоју сектора сајбер сигурности, а важност овог процеса препознала је и Амбасада Велике Британије у БиХ, која је подржала цијели пројект.

– Уједињено Краљевство је поносно што је подржало постављање првог Центра за изврсност у сајбер сигурности у БиХ, како би се подигла свијест о сајбер сигурности, капацитетима и способности одговора на инциденте. Ово ће бити први важан корак у развоју учинковите сајбер културе у БиХ – појаснио је Џулиан Рајли, амбасадор Велике Британије у БиХ, додавши како ће овај пројект уједно допринијети и промоцији сајбер сигурности као каријерног поља, посебно за жене.

Организатори су, уз све друге предности, истакли како ће се новоуспостављени CSEC трудити да, заједно са свим осталим актерима, помогне у креирању корака и рјешења која ће помоћи БиХ да успостави капацитете за већи ниво сајбер сигурносне спремности, те да ће се настојати позиционирати као неутрална “го-то” тачка за систематски одговор на цyбер инциденте у БиХ.

Током конференције је речено како се ускоро очекује потписивање меморандума о сарадњи између CSEC-а и Министарства одбране БиХ, након што је ова процедура данас пролонгирана због обавеза министра, преноси Дневни аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана