За мање од годину у Српској основано 760 предузећа

Драгана Орловић
За мање од годину у Српској основано 760 предузећа

БАЊАЛУКА - Од почетка ове године у Републици Српској основано је 760 нових предузећа, што је 123 више у односу на исти период лани, а онима који одлуче да покрену сопствени бизнис наруку иде то што регистрацију фирме могу завршити максимално за четири дана.

 

Предузетници и инвеститори у Српској у доста су повољнијем положају од комшија из региона, о чему најбоље свједоче трошкови регистрације пословних субјеката. Тако у Министарству привреде и предузетништва РС истичу да је у Републици Српској још од 2013. године минимални оснивачки капитал само једна марка. С друге стране, у Србији и Црној Гори су, како показују поједине анализе, око 200 марака трошкови приликом оснивања предузећа.

- У Српској оснивање, на примјер, једночланог д.о.о. са минималним оснивачким капиталом од једне КМ не кошта више од 130 марака. Такса у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) износи 35 марака, овјера потписа је десет, док је такса за “Службени гласник РС” 40 КМ, колико кошта и израда печата - наводе у овом министарству.

Појашњавају да је модел реформе који је усвојен у Републици Српској заснован на једношалтерском принципу.

- АПИФ кроз 11 подручних канцеларија као једношалтерска институција заприма све захтјеве странака и заинтересованих пословних субјеката који желе да покрену пословање, те их просљеђује на поступање надлежном регистрационом суду и Пореској управи - истичу у овом министарству.

То значи да су скраћене процедуре, па сви будући предузетници не морају шетати од једне до друге институције, већ на једном мјесту могу добити судско рјешење о регистрацији, порески број и класификацију дјелатности.

Предсједник Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић рекао је за “Глас Српске” да сви будући предузетници у Српској имају повољне услове када је у питању покретање пословања и то посебно када су у питању самостални предузетници.

- Рјешења о регистрацији углавном добијемо у року од 48 сати и у великој мјери поједностављене су процедуре. Само је важно да се наведе која је основна дјелатност, како бисмо могли уредно водити књиге - истиче Братић.

У АПИФ-у су рекли “Гласу Српске” да је од 1. јануара до 16. новембра ове године евидентирано 760 новооснованих фирми, док их је у истом периоду лани било 637.

- Регистрација фирме у просјеку траје од три до максимално четири дана - навели су АПИФ-у.

Онлајн регистрација

У Министарству привреде и предузетништва подсјећају да је Влада Српске покренула и пројекат онлајн регистрације пословних субјеката, који је, како истичу, у финалној фази.

- Очекује се пуштање система у функцију након обука и додатне техничке припреме - поручили су из тог министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана