За грб потребна двотрећинска већина

Ведрана Кулага
За грб потребна двотрећинска већина

Бањалука - Република Српска треба да поново добије грб, без којег је остала 2008. године, а пут ка томе је најављена иницијатива за измјене или усвајање новог Уставног закона о застави, грбу и химни за коју у Народној скупштини треба да буде обезбијеђена двотрећинска већина.

Истакли су то јуче за “Глас Српске” правни стручњаци у Републици Српској, реагујући на иницијативу коју ће припремити Уједињена Српска.   

 “Глас Српске” је објавио да ће та парламентарна странка у РС покренути у Народној скупштини иницијативу како би Српска поново добила грб без кога је остала прије више од десет година када је Уставни суд Српске уважио вето Клуба Бошњака у Вијећу народа, оспорио закон и донио пресуду да је неуставан грб РС.

Професор уставног права Миле Дмичић је истакао да државна обиљежја - застава, грб и химна, са државним празницима, представљају народоносне и националне симболе. Обиљежја у БиХ, казао је, одражавају постојање два ентитета, три народа и осталих због чега треба водити рачуна да ентитети, као државотворне јединице, имају право да самостално уређују своја обиљежја, водећи рачуна о карактеру БиХ, постојању три државотворна народа и о идентитету сваког од тих националних колективитета.

- Првобитно је, према уставном закону о застави, грбу и химни Републике Српске био одређен грб Републике Српске - грб Немањића те химна Боже правде. Касније је, као прелазно рјешење усвојен амблем, и речено да ће остати све док не буде усвојен нови грб Републике Српске. Посебно је важно истаћи да је Уставом Републике Српске утврђено да Република има заставу, грб и химну и да се њихов изглед уређује уставним законом. За доношење уставног закона потребна је двотрећинска скупштинска већина, о чему посебно треба водити рачуна када се овакве  иницијативе подносе скупштини на усвајање. Нама је битно да у контексту државности и уставности БиХ очувамо државност и уставност Републике Српске - рекао је Дмичић.

Правник Витомир Поповић оцијенио је да је крајње вријеме да се приступи измјенама закона о грбу, химни и застави Републике Српске, односно да се, како је рекао, врати грб Немањића из давних времена и који “никоме није ни могао да смета”.

- И Хрвати и Муслимани имају национална обиљежја и нема потреба да неко некоме оспорава оно што представља дио националног ега. Надам се да ћемо имати потребну већину и да више неће бити покретања виталног интереса - рекао је Поповић.

Клуб Бошњака је вето након што је Народна скупштина РС 15. јула 2008. године усвојила поменути уставни закон. Према том закону, грб Српске чинио је црвени штит са сребрним двоглавим орлом који су придржавала два пропета црвена лава, од којих је десни крунисан затвореном краљевском круном са пет полуаркуса, а лијеви отвореном краљевском круном са три љиљана.

Међутим, Уставни суд РС у децембру 2008. године тај грб је прогласио неуставним уз образложење да не садржи ниједно обиљежје бошњачког народа. Од тада је умјесто грба у употреби амблем Републике Српске који је усвојен као привремено рјешење у јуну 2007. године зато што је стари грб РС који је чинио двоглави орао са четири оцила, Уставни суд БиХ прогласио неуставним 31. марта 2006. године.

Политички ставови

Да је дошло вријеме за промјене, сматрају и у СНСД-у, одакле поручују да ће разговарати о томе са коалиционим партнерима, док су из ДНС-а истакли да треба покренути питање свих спорних одлука којима су одузимане надлежности РС. У СДС-у су казали да нису сигурни да је могуће вратити стари грб, а нису сигурни у искрене намјере заговорника те иницијативе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана