За годину дана почиње изградња пута Фоча-Шћепан Поље

Срна
Foto: Федерална

БАЊАЛУКА - Изградња пута Фоча-Шћепан Поље могла би да почне за годину дана, истакнуто је данас на састанку министара саобраћаја и веза Републике Српске Недељка Чубриловића и министра комуникација и транспорта у Савјету министара Едина Форте.

Чубриловић је након састанка у Бањалуци захвалио Форти за ангажовање како би коначно било ријешено питање пута Фоча-Шћепан Поље и моста са Црном Гором.

“Кад је ријеч о инвестицијама, разговарали смо и о жељезничком саобраћају, о увезивању региона од луке Плоче до Аустрије, Чешке и осталих европских земаља гдје постоји интерес за обнову жељезнице, како би ова врста саобраћаја постигла свој смисао и показала одрживост”, изјавио је Чубриловић новинарима.

Чубриловић је рекао да је на састанку разговарано о Закону о безбједности саобраћаја БиХ, гдје постоје другачија виђења, јер је Република Српска отишла корак испред у дефинисању неких конкретних случајева када је ријеч о саобраћајним незгодама.

Форто је рекао да је постојећи Закон о безбједности саобраћаја БиХ застарио, те да је потребно уградити велики број европских директива.

“Посебно смо разговарали да што прије усагласимо измјене Закона о безбједности саобраћаја који ће третирати неколико веома практичних ствари, попут отварања пролаза за возила хитне помоћи када су гужве у саобраћају, регулације електричних тротинета, попуњавања евро обрасца код малих саобраћајних незгода, бахате вожње због које гину наши суграђани”, појаснио је Форто.

Он је нагласио да је важна тема била и реконструкција и улагање у жељезничку инфраструктуру, наводећи да сваки пројекат у овој области изискује стотине милиона евра и да се без озбиљне подршке у бесповратним средствима неће моћи кренути са тим.

Форто је рекао да се до краја јула очекује расписивање заједничког тендера за изградњу моста и километра приступне цесте на дионици Фоча-Шћепан Поље, те да ће средином мјесеца у Бањалуци бити одржан састанак са представницима Црне Горе.

“За остатак градње тог пута преговарамо са Свјетском банком. Тај пројект би носили Путеви Републике Српске и градња би, уколико све буде текло по плану, могли да почне за годину дана”, рекао је Форто.

Говорећи о расподјели 250 милиона КМ од путарине, Форто је навео да је потребно урадити методологију расподјеле, те да он није за то да средства стоје нагомилана на рачунима.

Поводом ставова ИДДЕЕА и Министарства унутрашњих послова Републике Српске у вези са надлежностима за дигитални потпис, Форто је рекао да треба ријешити питање новог закона на нивоу БиХ о електронском потпису и печату који ће бити усклађен са европским директивама.

“Посљедња смо земља у региону која нема усклађен закон и још нисам нашао начин да предложим закон који ће добити подршку на Савјету министара”, рекао је Форто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана