За девет мјесеци пронађено 1.338 миграната

Срна
За девет мјесеци пронађено 1.338 миграната

БАЊАЛУКА - Полиција Републике Српске за девет мјесеци ове године пронашла је 1.338 миграната који су илегално прешли границу БиХ, што је за 88,7 одсто више у односу на исти период лани, изјавила је Срни начелник Одјељења Министарства унутрашњих послова (МУП) за односе с јавношћу Мирна Миљановић.

Миљановићева је навела да је највећи број пронађених миграната, око 53 одсто, из Сирије, те око 20 одсто из Авганистана.

Према њеним ријечима највише миграната пронађено је на територији Полицијске управе Градишка, око 38 одсто, те слиједе полицијске управе Добој и Приједор.

-МУП Републике Српске поднио је 28 извјештаја Тужилаштву БиХ због кривичних дјела кријумчарење лица - миграната против 41 лица која су кријумчарила 237 миграната. У истом периоду прошле године евидентирано је осам ових кривичних дјела - рекла је Миљановићева.

Она је додала да је извршено и по једно кривично дјело организовање групе или удружења за кријумчарење миграната, за које је Тужилаштву БиХ поднесен извјештај против три лица и кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица - миграната за које је Тужилаштву БиХ поднесен извјештај против осам лица.

Миљановићева је рекла да је Окружном јавном тужилаштву Бањалука поднесен извјештај против једног лица, страног држављанина без докумената, због покушаја убиства.

-Нису евидентирана кривична дјела извршена над мигрантима - истакла је Миљановићева.

Она је навела да је мигранту из Алжира уручен прекршајни налог, због почињеног прекршаја у складу са Законом о производњи и промету опојних дрога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана