За 12 година одузета имовина вриједна 23,5 милиона КМ

Срна
За 12 година одузета имовина вриједна 23,5 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Агенција за управљање одузетом имовином је, поступајући по судским одлукама у којима је одлучивано о одузимању имовине, од 2010. године преузела на надлежно управљање разноврсну имовину - привремено и трајно одузету у вриједности 23,5 милиона КМ.

Вриједност привремено одузете имовине је 22.441.687 КМ, а вриједност трајно одузете имовине је 1.086.548 КМ, речено је Срни у овој агенцији.

Акције у привредним друштвима представљају највишу вриједност привремено одузете имовине, а 2012. године вриједност наведених одузетих акција износила је 18.873.604 марака.

Осим акција, привремено одузета имовина односи се на стамбене објекте, аутомобиле и радне машине.
Када је ријеч о трајно одузетој имовини, Агенција је располагала 2012. и 2014. године имовином највеће вриједности од укупно одузете, а у том периоду одузети су, између осталог, аутомобили, новац и један авион.

Из Агенције наводе да сва имовина која је трајно одузета правоснажним судским одлукама постаје својина Републике Српске којом располаже Влада у складу са Законом о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела, а имовина се по одлуци Владе може продати, дати у закуп, поклонити у друштвено корисне сврхе или уништити.

У новембру прошле године Агенција је трајно одузети стан предала Јавној установи Дом за незбринуту дјецу “Рада Врањешевић” из Бањалуке, а другу имовину често је уступала организацијама од значаја за Републику Српску, док је новац од продаје расходованих возила и опреме уплаћивала на рачун јавних прихода.

Лица од којих је привремено одузета имовина могу доћи до своје имовине само ако је надлежни суд укинуо рјешење о привременом одузимању имовине или ако је одбијен захтјев јавног тужилаштва за трајно одузимање имовине.

Вриједност имовине која је привремено одузета и враћена лицима од којих је одузета, од 2010. године, износи 9.857.126 КМ.

Процедура за одузимање и управљање одузетом имовином прописана је Законом о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела, а из Агенције за управљање одузетом имовином напомињу да та агенција није надлежна за поступак одузимања имовине, већ искључиво за послове управљања привремено и трајно одузетом имовином.

За поступак одузимања надлежни су Јединица за финансијске истраге Министарства унутрашњих послова, јавна тужилаштва и судови Републике Српске.

Закон о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дјела донесен је у Народној скупштини у јануару 2010. године, а на снази је од 1. јула те године.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана