Вулић: Обиљежавање првог марта у ФБиХ говори о томе какву БиХ прижељкују

Срна
Foto: Фејсбук

БАНЈАЛУКА - Обиљежавање 1. марта у Федерацији БиХ (ФБиХ) говори да у том ентитету прижељкују БиХ у којој би српски народ био сведен на ниво националне мањине, без права на одлучивање, изјавио је историчар Георгије Вулић.

Вулић је истакао да у Републици Српској 1. март 1992. године представља симбол мајоризације и прегласавања српског народа.

Он је подсјетио да је 1. марта 1992. године у дијелу тадашње Социјалистичке Републике БиХ одржан референдум о отцјепљењу и независности БиХ од Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

“Овај референдум је организован против воље српског народа, који није ни учествовао у његовом спровођењу”, напоменуо је Вулић.

Он је додао да се у ФБиХ 1. март обиљежава као такозвани дан независности БиХ, а да је управо тада, током свадбе на Башчаршији у Сарајеву, убијен српски сват Никола Гардовић, а рањен православни свештеник Раденко Мировић.

Вулић је подсјетио да је убиство извршио муслимански криминалац Рамиз Делалић, те да је овај догађај представљао увод у даљу ратну драму.

“Био је то још један у низу показатеља да се српски народ у БиХ мора организовати, како му се не би поновили догађаји из Другог свјетског рата, када је над њим извршен геноцид у Независној Држави Хрватској”, поручио је Вулић.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана