Вулин: Знамо против кога и са ким смо се борили, нећемо увести санкције Русији

Танјуг
Вулин: Знамо против кога и са ким смо се борили, нећемо увести санкције Русији

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изјавио је данас поводом 80 година од ослобођења Београда да, за разлику од већине европских народа, Срби за слободу дугују само себи, а да је Црвена армија 1944. године помогла да се ослободи Београд, на чему је Србија захвална и неће, како је поручио, постати дио антируске хистерије.

За разлику од већине европских народа, Срби за слободу дугују само себи, а остали народи дугују Совјетском савезу и Црвеној армији, али, како је оциенио Вулин, они су то одавно заборавили и код њих нема захвалности.

-Ми смо захвални и за ову помоћ. У томе је разлика између нас и других народа. Па управо због тога не заборављамо историју, не заборављамо шта је било, не заборављамо како је било и против кога смо се борили, са киме смо се борили, али исто тако знамо и куда корачамо. Управо због тога нећемо увести санкције Руској Федерацији и нећемо променити своју политику и нећемо постати део антируске хистерије - поручио је Вулин.

Вулин је навео да је ослобођење Београда свакако један од најзначајнијих датума из историје Другог свјетског рата. 

-Важније ипак је да смо се ми четири године сами борили против нациста, сами смо се борили против немачких окупатора и њихових сарадника, а 1944. године Црвена армија нам је помогла да ослободимо и Београд - рекао је Вулин.

Београд је у Другом свјетском рату ослобођен пре 80 година, на данашњи дан, 20. октобра 1944. године, послије три године и седам мјесеци немачке окупације. 

Главни град Југославије снаге совјетске армије, уз помоћ снага Народно ослободилачке војске Југославије (НОВЈ), ослободиле су током Београдске операције, а након вишедневних тешких борби и уз бројне жртве.

Операција ослобађања Београда почела је 12. и трајала до 20. октобра 1944. године, а према подацима, у њој је погинуло 2.944 припадника НОВЈ и 961 борац Црвене армије.

Београдска операција била је једна од кључних, ако не и најважнија војна акција на простору окупиране Југославије у Другом свјетском рату.

Спомен гробље ослободиоцима Београда, насупрот Новог гробља, отворено је 20. октобра 1954. на десетогодишњицу ослобођења града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана