Вулин: Сваки Србин ма где живео мора да има право на српски пасош и глас

Танјуг
Вулин: Сваки Србин ма где живео мора да има право на српски пасош и глас

Доскорашњи директор Безбједносно информативне агенције и сенатор Републике Српске Александар Вулин поручио је данас из Бањалуке, гдје се обиљежава Дан Републике Српске, да сви Срби без обзира гдје да живе морају да имају право добијања српског пасоша и право гласа.

"Јануар 9. није дан који су изабрали Срби, 9. јануар је изабрао Србе. Срби су реаговали на одлуке других народа, не само оних који су живели у БиХ, већ и на одлуке великих сила које су решиле да прегазе вољу српског народа и да направе Балкан какав би њима одговарао", рекао је Вулин честитајући свим Србима дан Републике Српске. 

"Република Српска је једино што није направљено по вољи великих сила", поручио је Вулин.

СВЈЕТЛА СЛОБОДЕ: Свечани дефиле у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

Коментаришући санкције које су САД увеле њему и предсједнику Српске Милораду Додику, Вулин је оцијенио да је њихов циљ да ућуткају сваког ко се бори за интересе Срба. 

Додао је да ће на овим просторима када се неко бори за српски народ прије или касније бити кажњен.

"Додику је кажњена и породица, моја није, моји синови су мали, ја верујем да ће, ако се ово настави, и они како буду расли, на неки начин бити кажњењи", рекао је он и нагласио да то нису санкције Додику већ Српској.

"То су санкције које имају за циљ да сваком ко се гласно бори за интерес српског народа ставе до знања да је то кажњиво и не може да се ради", навео је Вулин и додао да се још нико није потрудио да објасни како је то уједњење Њемачке - поражене у два свјетска рата добро за свјетски мир, а уједињење Срба побједника у два свјетска рата није. 

Вулин је навео да се лично залаже да сваки Србин гдје год да живи треба да добије српски пасош и право гласа на изборима.

Српска прославља Дан Републике

Однос, како је рекао, "НАТО-опозиције" према Србима из Српске, Вулин је оцијенио као сраман. 

Додао је да је разочаран малим одзивом бирача који имају право гласа у Србији, а живе на простору Српске. 

"То је наша грешка и сматрам да је требало водити кампању и на простору РС, као што то раде све хрватске политичке партије које се боре за сваки глас хрватских грађана на простору Херцег-Босне", рекао је Вулин и нагласио да мисли да ће грешка бити исправаљена на следећим изборима.

Према његовим ријечима, "тај облик аутошовинизма по коме Срби из Српске, 'Републике Шумске' како је називају представници НАТО-опозиције", аутошовинизам који изазива гађење, али изазива страх. 

"Данас ћете забранити држављанима Србије из Српске да гласају, а шта ћете сутра, можда ћете забранити држављанима Србије који живе на југу да гласају зато што они традиционално гласају за државотворне партије, а не партије натовске опозиције", навео је Вулин и уптитао ко је тај који одређује који држављанин Србије сме да гласа и користи своје уставно право.

Додао је да сматра да сви Срби без обзира гдје су морају да имају могућност и право добијања српског пасоша, а самим тим и право гласа и то се у свим земљама на свијету подразумијева - "када имате држављанство, ви гласате, гдје живите је потпуно неважно". 

Вулин каже да би то чак и проширио - по неким процијенама између 600 и 800 хиљада држављана Србије који су пореклом из Српске, могли би да затраже држављанство Српске и да гласају на изборима у Републици Српској.

"Процес уједињења је започет, снага српског света се једноставно не може зауставити, а ово је нешто што су други народи пре нас већ урадили", поручио је Вулин који је на сједници Сената положио свечану заклетву пред предсједником Републике Српске Додиком и осталим члановима Сената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана