Вулин: Хрватска да усвоји резолуцију о Јасеновцу и затражи опроштај за злочине

Срна
Вулин: Хрватска да усвоји резолуцију о Јасеновцу и затражи опроштај за злочине

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин изјавио је да Хрватска треба да усвоји резолуцију о Јасеновцу и први пут у име хрватског народа затражи опроштај за злочине хрватских усташа над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу и цијелој Независној Држави Хрватској (НДХ).

Вулин је навео да је хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман запријетио Црној Гори да ће бити посљедица ако усвоје резолуцију о Јасеновцу и то зато што не види какве везе Црна Гора има са Јасеновцем.

„Није објаснио какве везе Хрватска има са Сребреницом, па је Хрватска једва дочекала да гласа за резолуцију која Србе проглашава за геноцидне“, навео је Вулин у писаној изјави.

Он је оцијенио да и он сматра да Црна Гора не мора да усвоји резолуцију о Јасеновцу јер то ипак треба да уради Хрватска.

„Или по Радману ни Хрвати, ни Хрватска немају везе ни са НДХ, ни хрватским усташама, ни Јасеновцем“, нагласио је Вулин.

Осврћући се на Радманову изјаву у којој је навео како је „Хрватска остварила све своје спољно-политичке циљеве и да може бити узор и Црној Гори“, Вулин је изразио наду да хрватски министар није под тиме мислио на етничко чишћење Хрватске од Срба.

„Надам се под тим није мислио на успешно етничко чишћење Хрватске од Срба или да препоручује да, по узору на Хрватску, и Црна Гора формира владу која не сме да има Србе ни у чланству, ни као скупштинску подршку. Ако и препоручује, надам се да Црна Гора овај пут неће послушати“, поручио је Вулин.

Вулин је коментарисао пријетње које је Радман упутио Црној Гори због намјере да црногорски парламент усвоји резолуцију о Јасеновцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана