Вулић: Српски народ није на продају

Srna
Вулић: Српски народ није на продају

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић истакла је да неколико грантова УСАИД-а не може да /пот/купи српске општине и градове, те указала да српски народ није на продају и да су прозрели намјере америчке Амбасаде у Сарајеву.

- Понашање појединаца из Амбасаде САД у Сарајеву је по систему насилничког понашања. Туку, иживљавају се, а онда кажу "извини, стало ми је до тебе". Типично иживљавање, понижавање и интервенционизам - рекла је Вулићева за РТ Балкан.

Она је нагласила да Република Српска и српски народ поштују Дејтонски споразум и очекују да то поштује и друга страна, иначе немају о чему да разговарају, јер никоме неће робовати "за шаку долара".

- Трајно смо опредијељени за мир и стабилност, али робовати нећемо никоме. Када америчка Амбасада почне да поштује слово Дејтона имаћемо о чему да разговарамо - рекла је Вулићева поводом одлуке десет локалних заједница у Српској да одустану од сарадње са Агенцијом САД за међународни развој.

Коментаришући тврдњу Амбасаде САД у БиХ да је предсједник Српске Милорад Додик "вршио притисак на кадрове своје странке у локалним заједницама да одустану од сарадње са УСАИД-ом", Вулићева је истакла да Додик нема потребу, нити било коме говори како да креира локалне политике.

- Народ види све - поручила је Вулићева и додала да америчка Амбасада у Сарајеву својим поступцима јасно показује шта жели у БиХ, а то је кршење Дејтонског споразума и стварање унитарне БиХ.

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић изјавио је да није било притисака на ту локалну заједницу да одустане од сарадње са УСАИД-ом, већ да им новац из тог пројекта није ни био потребан.

- Иако смо аплицирали да будемо дио пројекта, накнадно смо кроз комуникацију са представницима овог пројекта утврдили да се он у великој мјери преклапа са активностима МЕГ пројекта који имплементира УНДП у БиХ у који смо укључени као партнерска локална заједница, као и са активностима које Привредна комора Српске проводи кроз БФЦ сертификацију градова и општина, а град Лакташи је тренутно у процесу ресертификације - рекао је Бојић.

Он је истакао да је град Лакташи за остварен напредак кроз овај пројекат, поред планираних грантовских средстава, добио и додатни грант као локална заједница која најбоље управља локалним развојем.

- Како не бисмо дуплирали активности и понављали нешто што смо већ радили, одлучили смо да не учествујемо у Пројекту помоћи локалној управи, јер се он само односи на техничку подршку локалним заједницама, а коју ми већ добијамо кроз више програма и пројеката - рекао је Бојић за РТ Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана