Вулић: Нећемо дозволити да колеге буду без плате, можемо дати по 1.000 КМ

Срна
Вулић: Нећемо дозволити да колеге буду без плате, можемо дати по 1.000 КМ

САРАЈЕВО - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић истакла је, говорећи о санкцијама САД и укидању рачуна појединцима и правним лицима који су на ОФАК-овој листи, да је то злочин и укидање права на живот и егзистенцију људима.

-Када некоме одузмете текући рачун ви не марите за остатак његове породице. На овај начин многе породице ће бити растурене јер неко свјесно и намјерно хоће људима да уништи животе - навела је Вулићева и упитала какве везе имају људи запослени у фирмама или институцијама са људима који су под санкцијама?

Према њеним ријечима, санкције САД нису дио правног система и промета БиХ, у којој би требало да се поштују домаћи закони, јер санкције САД нису нигдје дефинисане кроз правне акте БиХ.

Вулићева је подсјетила и на Закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, који је, према њеним ријечима, усклађен са европским и свјетским стандардима, те да се из његовог наслова јасно види да он не третира унилатералне и црне листе.

-Уколико имамо некога ко финансира терористичке организације - наравно да он треба бити санкционисан. Зар није логично, ако имам текући рачун, а на црној сам листи, ако неко жели да прати промет мог новца то је лакше радити са банкама - рекла је Вулићева.

Она је истакла и да ће се посланици СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ солидарисати са колегама којима је онемогућено да примају плате.

-Нас шест посланика, сви дамо по 1.000 КМ. Је ли мислите да ћемо пустити да спрски члан Предсједништва (Жељка Цвијановић) буде без плате, нема теоретске шансе! Министар правде Републике Српске Милош Букејловић, да ли он финансира терористичке организације? А, они њега и све друге који су на црној листи стављају у исту раван са Бин Ладеном, је ли то демократија? Ово је ускраћивање живота, злочин без казне и преседана - нагласила је Вулићева и додала да је то силовање демократије, које није ни европски ни парламентарно нити људски.

Рекла је и  да су кроз све активности на испуњавању европских услова најконкретнија рјешења долазила из ресора ХДЗ-а и СНСД-а, који је све вријеме био конструктиван партнер и пристајао на компромисе.

Према њеним ријечима, са друге стране, странке "тројке" су биле нестабилне, што показује и њихов почетак, када су од "осморке", преко "петорке", дошле до "тројке".

-Не могу да схватим да дођемо за један сто, договоримо се око битних закона и свега онога што су били стандарди, а када дођу друга питања вас („тројку“)  назову (Кристијан) Шмит или (амбасадор САД у БиХ Мајкл) Марфи и ви кажете „ја то не смијем“ - рекла је Вулићева и додала да су представници "тројке" понижени од странаца, те да ће њихов кукавичлук највише коштати грађане ФБиХ.

Уколико странке "тројке" наставе да слијепо слушају стране туторе, Вулићева сматра да ће БиХ бити све мање, али не вољом Срба и Хрвата, већ чињеницом да "тројка" на такав начин подрива Дејтонски споразум и даје вјетар у леђа странцима који раде на његовом разграђивању.

-Овим корацима раде на могућности етничког чишћења Срба и Хрвата са ових простора, а то није дејтонска БиХ. Подсјећам вас, СНСД се залаже за дејтонску БиХ, која је јасно дефинисана и састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да сви имамо једнака права - изјавила је Вулићева новинарима у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана