Вулић и Којић тражили оснивање комисијe која ће истраживати Хелеза, приједлог одбијен

Срна
Вулић и Којић тражили оснивање комисијe која ће истраживати Хелеза, приједлог одбијен

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није усвојио Приједлог закључка о оснивању привремене истражне комисије у вези са изношењем обавјештајних података министра одбране Зукана Хелеза, чији су предлагачи посланици СНСД-а Сања Вулић и Милорад Којић.

Вулићева и Којић траже да Представнички дом формира привремену истражну комисију у вези са Хелезом, који је путем медија изнио обавјештајне податке о политичким противницима, формирању власти, па и о регионалним кретањима и односима.

Према њиховим ријечима, циљ комисије је да утврди да ли је дошло до откривања тајних података, да ли у оквиру Оружаних снага постоји параобавјештајна служба и да ли се ту ради о кривичним дјелима.

-Ако је већ министар, Хелез треба да се понаша одговорно, а не да урушава уставни поредак и суверенитет БиХ, устремљујући се посебно на један народ у БиХ, што је недопустиво и некоректно - рекла је Вулићева.

Којић је, такође, поручио Хелезу да се непримјерено понаша у својству министра одбране у Савјету министара и да је недопустив његов однос према најзначајнијим званичницима Републике Српске, али и Србије.

Он сматра да се Хелез упустио чак и у одређену сферу “шпијунаже и одавања тајних података, те лажног позивања на тајне податке”.

Којић је позвао посланике да подрже ову иницијативу.

Посланик СДП-а Саша Магазиновић сматра да “ова иницијатива нема смисла”, те да о њој треба да расправљају институције БиХ, а не парламент БиХ, јер би се оваква пракса могла претворити у “отварање Пандорине кутије”.
Посланик СДС-а Дарко Бабаљ сматра да је нелогично што се о овом питању споре Којић и Магазиновић, чланови странака које су формирале актуелни сазив Савјета министара.

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ размотрили су данас и иницијативу посланика СДА Шерифа Шпаге који тражи да се по хитном поступку расправља о Приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, ради нормирања увођења нових савремених технологија у изборни процес у БиХ.

Образлажући своју иницијативу, Шпаго је навео да је једна од мањкавости Изборног закона БиХ спорост у бројању гласова и кашњење у објављивању резултата.

-Да би се обезбиједио пуни интегритет изборног процеса и да избори протекну законито и транспарентно, односно да би се спријечиле уочене манипулације и неправилности у изборном процесу, које су доводиле у сумњу стварно исказану вољу бирача приликом гласања, потребно је створити услове за отклањање уочених неправилности, увођењем нових савремених технологија у изборни процес, односно електронску идентификацију гласача путем уређаја за скенирање личне карте, отисак прста гласача на бирачком мјесту, скенирање гласачких листића, односно дигитализацију свих фаза изборног процеса - рекао је Шпаго.

Подршку овој иницијативи дао је посланик Јасмин Емрић (НЕС – За нове генерације).

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да је ово корисна иницијатива коју треба подржати, а коју треба да реализује Савјет министара у року од 30 дан, истичући да очекује подршку Представничког дома, с циљем омогућивања фер и слободног изборног процеса.

Магазиновић је позвао посланике да се непристрасно изјасне о овом приједлогу, јер је ријеч о коректној иницијативи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана