Вулић: Алијанса да одговара за бомбардовање осиромашеним уранијумом

Срна
Вулић: Алијанса да одговара за бомбардовање осиромашеним уранијумом

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да НАТО треба да одговара за бомбардовање Републике Српске и Србије осиромашеним уранијумом.

Коментаришући изјаву замјеника генералног секретара Сјеверноатлантске алијансе Мирча ДЖоане да су најаве појединачних тужби из Србије и Републике Српске против НАТО-а за штету проузроковану бомбардовањем осиромашеним уранијумом покушај да се из “политичких разлога врате нека сјећања из прошлости”, Вулићева је поручила да су Срби научени да праштају, али не и да заборављају.

“Дванаест бањалучких беба и сва ђеца која се рађају са карциномом су завјет српског народа да се не смије дозволити да за такве нечовјечне потезе нико не одговара”, поручила је Вулићева.

Она је додала да је имала прилику присуствовати састанку са амбасадорима НАТО-а на којем су представници Републике Српске поновили да може сарадња са НАТО, али трајно чланство не.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је недавно са адвокатима Срђаном Алексићем и Анђелом Фјоре Тартаљом о надокнади штете за угрожавање живота и здравља становника Српске због НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Тартаља је пред италијанским судовима добио више од 300 пресуда против Министарства одбране Италије, а у корист италијанских војника обољелих или преминулих од рака након што су у мисијама на Косову и Метохији, БиХ, Ираку, Сирији и Авганистану били непосредно изложени осиромашеном уранијуму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана