Вукшић: Божић је празник Божјег доласка међу људе; Црква није за фрустриране

Танјуг
Foto: Слободна Далмација

САРАЈЕВО - Врхбосански надбискуп Томо Вукшић оцијенио је да окружење и атмосфера у којима се ове године дочекује Божић по Грегоријанском календару, обележени трагичним ратним сукобима у Украјини и Светој земљи, али и бројним другим, у којима страдају људи, па се, истиче, мора дизати глас и чинити што је могуће против свих таквих зала.

 "А код нас овде, у јавном простору, превише је тешких ријечи и сијања страха и било би добро да се успостави одговоран однос према оному што се јавно изговара. Да људи своје планове и дјела ускладе с Божјим правилима и законима", каже Вукшић у интервјуу за сарајевски Аваз.

Појашњава да је Божић празник Божјег доласка међу људе и тачка или мјесто сусрета Бога и човека.

На питање да ли би људи данас требало више да се окрену вјери, с обзиром на тешку и неизвјесну реалност, Вукшић каже да вјера није уточиште за разочаране.

"Црква није терапијска заједница за фрустриране људе ни психолошко савјетовалиште против друштвених проблема у коју би се улазило зато што су околности тешке, а стварност несигурна. Тиме се баве надлежне квалификоване установе. Вјера је радост која треба да израсте из увјерења да се, без обзира на околности, човек налази у Божјој близини, а црква је заједница тако радосних...", навео је Вукшић,

Он је позвао свакога да у свом животу учини исто што је учинио Исус: да постане и буде човјек и да се према свакому понаша као човјек. 

"Хришћанима желим срећне божићне празнике, а свим људима срећан и миран сваки дан у новој години", навео је Вукшић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана