Вукелић, Морача и Трифуновић: Новинари страхују, ово је отишло предалеко

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА – Ово је стварно отишло предалеко. Када пређете границу, више нема граница и све је дозвољено, поручио је предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић.

Вукелић и новинар “Српскаинфо” и “Еуроблица” Никола Морача, те уредник “Буке” Александар Трифуновић одржали су конференцију за новинаре испред Палате Републике у Бањалуци, након што су ноћас оштећени аутомобили Мораче, Трифуновића и “Буке”.

Вукелић је казао да се нада да ће новинаре предсједници скупштинских посланичких клубова позвати на састанак, ако „у међувремену не буду повучене спорне измјене Кривичног законика из парламентарне процедуре”.

Вукелић је рекао да су и протести једна од отворених могућности, те да му није јасно зашто се о свему не оглашава академска заједница.

Подсјетио да је десетине захтјева послано са разних адреса да се повуче овај закон који је у Нацрту.

-Ово је битка свих грађана. Поразно је да академска заједница нема јавни став. Гдје је та памет кад су људска права угрожена. Они су се сакрили иза својих катедри. Мали је број људи који је против овога. Све колеге који су за ово требају то јавно рећи  - истакао је Вукелић.

Истиче да се новинари плаше да ће бити кажњени кад буду говорили истину.

- Предсједник Републике Српске Милорад Додик  јуче је новинаре означио као сподобе. Никада се новинари таквим рјечником нису опходили према њему - рекао је Вукелић и позвао министра унутрашњих послова Републике Српске Синишу Карана да заштити новинаре, па ако је потребно да постави и патроле поред редакција.

Сматра да је створена атмосфера линча.

- Овдје новинари страхују за своје животе. Ми смо мета за било којег грађанина, било кога ко вјерује у њихову идеологију коју су они створили. Сад су новинари и активисти представљени као нови непријатељи у Републици Српкој - истакао је Вукелић.

Морача је рекао да осјећа да је угрожена његова породица - троје дјеце и супруга те да је „сада све ово прешло у нову димензију”.

- Симптоматично да се напад на имовину десио након што сам осумњичен као новинар, те у атмосфери око најављеног закона којим би клевета била криминализована. У полицији су рекли да ће учинити све да се расвијетли овај случај. Улична расвјета је радила, јасно се видјело да тај ко је то радио није марио ни за камере - рекао је Морача и напоменуо да је полиција обавила увиђај.

-Постоје снимци гдје се види шта раде осумњичени - рекао је Морача.

Трифуновић сматра да се, према начину на који су возила оштећена види да се ради  о сили и мржњи. Наглашава да се напад догодио након 25 година његовог рада, у породичном окужењу.

- Јутрос је моја кћерка открила оштећене аутомобиле. Полиција је била врло професионална, дали су све од себе. Ја не окривљујем никог али је створена лоша атмосфера и отворен је лов на новинаре. Ми смо од система означени као неко ко је сподоба - рекао је Трифуновић и додао да је имовина њега и колеге Мораче у овом тренутку најмање битна.

-Шта ће се десити другим колегама? Сутра ће бити касно - рекао је Трифуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана