Вукелић: Клевети није мјесто у Кривичном законику, повући измјене из процедуре

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Предсједник Клуба новинара Бањалука Синиша Вукелић рекао је, након састанка новинарима са шефовима посланичких клубова у Народној скупштини Републике Српске, да су новинари предложили да нацрт измјена Кривичног законика буде повучен из скупштинске процедуре.

Влада Српске недавно је утврдила Нацрт измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске, у који се, између осталог, као кривична дјела уводе увреда и клевета, а они који буду кршили ове одредбе казниће се драконским новчаним казнама. Овај Нацрт био је тема данашњег састанка.

- Изнијели смо све аргументе зашто то треба повући из скупштинске процедуре.  Апеловали смо да врате предлагачу тај нацрт закона јер ће он потпуно угушити медијске слободе и смањити грађанске права, која су уставом загарантирана у Српској. Сви грађани могу доћи под удар овог закона, јер и они могу платити казну која износи до 120.000 марака, ако нешто напишу у „Вајбер“ групи или кажу у кафани. Чули смо да ће СНСД подржати овај закон и да ће он ићи у јавну расправу. Клевети и увреди није мјесто у Кривичном законику, већ то треба оставити у домену градјанске парнице - рекао је Вукелић.

Подвукао је да и шефови посланичких клубова тврде да су потребне одређене корекције предложеног законског рјешења, што је и сам премијер Српске Радован Вишковић признао.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана