Вукчевић: Санкције и притисци јачају подршку Додику, Српска је светионик

ГС
Вукчевић: Санкције и притисци јачају подршку Додику, Српска је светионик

Они који стоје иза притисака на руководство Републике Српске не схватају да ће уцјене и притисци само појачати подршку народа државотворним политикама, предсједнику и заштити интереса и надлежности Републике Српске, поручио је генерални секретар Социјалистичке партије и одборник у Скупштини града Бањалука Никола Вукчевић у интервјуу за Бањалука.нет.

Коментаришући актуелна дешавања у највећем граду Српске, Вукчевић је нагласио да опозив градоначелника Бањалуке није неопходан, те да постоји велики број проблема у чије рјешавање би било боље да се уложе толика средства. Грађани Бањалуке, свакако, знају коме ће дати повјерење наредне године. Вукчевић је такође говорио и о растућим потребама Бањалуке за новим вртићима, као и о опредјељењу по питању будућности и уређења Републике Српске.

– Локални избори су наредне године, тако да опозив градоначелника, у овом моменту, видим као беспотребно трошење велике количине новца који се може употријебити за рјешавање реалних проблема с инфраструктуром или одржавањем. То је мој лични став и имало би више смисла да се раније ушло у процедуру опозива. Међутим, уколико кроз договор са коалиционим партнерима установимо да је тај корак ипак потребан, Социјалистичка партија ће подржати промјене и прије истека мандата, јер промјене гарантују и бољу, уређенију и организованију Бањалуку. Грађани Бањалуке су свјесни стања у коме се град налази и какве политике ће подржати на предстојећим изборима. У периоду када се Република Српска налази под политичким и свим другим притисцима због одбране својих интереса, потребно је да имамо јасан договор око функционисања нашег највећег града и административног центра.

Како оцјењујете ситуацију са подизањем оптужница, санкцијама и другим притисцима на руководство Српске?

– Руководство Републике Српске са предсједником Милорадом Додиком на челу има подршку народа да брани интересе Републике Српске и то је чињеница. Притисци и санкције су одговор на јасно изражен став грађана Републике Српске, с циљем да се силом покуша остварити нешто што нема ни правног ни политичког основа. Такво понашање и бахатост само ће учврстити отпор према уцјенама и наметањима, а БиХ као заједницу довести до краја.

Реагујући на подизање оптужница против предсједника Српске и в.д. директора Службеног гласника РС због одлука усвојених у Народној скупштини Републике Српске, Ваша партија је тај потез назвала бесмисленим?

– И јесте бесмислено и апсурдно да се предсједник Републике Српске терети да не извршава одлуке лица које нема легитимитет и то је нешто са чим Тужилаштво БиХ треба даље да живи. Правосуђе је искоришћено као алатка политичких кругова из Сарајева и потпуно обесмишљено. Свакако дијелим став предсједника Социјалистичке партије Петра Ђокића, да ће Република Српска на све притиске одговорити још чвршћим окупљањем око заштите својих права и надлежности. Сви су, до сада, требали да схвате да уцјенама и наметањима неће постићи ништа, те да државнички став и политике због којих нападају Милорада Додика, представљају и став народа Републике Српске.

Као млад политичар и млад човјек, како гледате на будућност БиХ и будућност Републике Српске?

– Сумњам да постоје Срби који нису за независну Републику Српску. Постоје они који то смију рећи и они који то не смију рећи јасно и гласно. Али, знам да је то питање око којег народ Републике Српске нема дилему. Ја могу јасно и гласно рећи да сам за независну Републику Српску. Од завршетка рата дио смо нефункционалне државне заједнице у којој, умјесто саговорника, још увијек имамо зараћене стране и политике деведесетих о укидању Републике Српске и сличним бесмислицама. Без тог отимања за имовину, надлежности, без сталних тензија и препадања народа ратом и новом биједом, мислим да бисмо били добре комшије и да бисмо имали искрену сарадњу и обострани напредак.

Као одборнику у Скупштини града, шта је то што Вам највише смета у Бањалуци?

– Смета ми то што у 2023. години дијелови града немају воду, струју, асфалт или расвјету. Бањалука је административни, културни и спортски центар Републике Српске и морамо да радимо много боље и много више уколико желимо да видимо напредак. На територији града у 21. вијеку имамо насеља која немају елементарне услове за живот и за мене то представља пораз свих нас. То су приоритети које морамо да ријешимо, ако желимо коначно да почнемо да радимо на напретку и развоју града.

Како бисте оцијенили досадашњи рад Скупштине и ваш лични учинак као одборника?

–  Свакако да је морало много боље. Мислим да је потребно прихватити и грешке и одговорност и посветити се интересима грађана, потребно је разговарати са свима, саслушати све опције и озбиљно се посветити развоју града и рјешавању конкретних задатака. Мени се лично свиђа локална политика, јер знам да радим за своје комшије, пријатеље и суграђане, тако да су ми и амбиције и планови за наредни период окренути.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана