Вукановић након састанка у ОХР-у: Одржао сам им слово о њиховом некоректном понашању

ГС
Вукановић након састанка у ОХР-у: Одржао сам им слово о њиховом некоректном понашању

САРАЈЕВО- Посланик у Народној скупштини Републике Српске (НСРС) и предсједник листе За правду и ред Небојша Вукановић одржао је данас у Сарајеву састанак с представницима ОХР-а те је поручио да је „на састанку изнио низ критика на рачун међународне заједнице“.

Вукановић је обавио разговор са савјетницима и правним тимом Кристијана Шмита.

-Нисам тражио разговор са Шхмитом већ са његовим сарадницима. Први пут сам овдје и отишао сам да га упозорим на посљедице евентуалне одлуке да у ово кризно вријеме намеће законе који би изазвали прави потрес и ишли би на руку (лидеру СНСД-а Милораду) Додику, а тичу се државне имовине. Упозорио сам да је ситуација веома напета и да би било каква наметања не би била паметна - рекао је Вукановић, преноси Кликс.

Нагласио је да БиХ мора вратити свој суверенитет, а не и даље бити под, како је навео, протекторатом међународне заједнице.

-Политичари су обично ишли на покајање у ОХР, а ја сам отишао да одржим слово о свом том некоректном понашању. Они су чак били пријатно изненађени и рекли су да се слажу са свим што сам рекао. Скренуо сам пажњу да правни систем не функционише, а да су га они направили. Да требају примјењивати правила као у слободним земљама. Ако тамо нису допустиве неке ствари, онда не би требало ни овдје. Рекли су да је Смитова изјава била неспретна и да му је криво, али није имао довољно информација. Нисмо ми протекторат и колонија. Желимо да се врати суверетнитет и да не будемо таоци међународне заједнице - поручио је Вукановић.

Тврди да је званичницима ОХР-а објаснио да и они сносе одговорност за овакво стање.

-Поносан сам што сам рекао да међународна заједница мора сносити одговорност, а не само имати привилегије и да морају бити свјесни да они сносе добар дио одговорности зашто је овако стање у БиХ 27 година након рата. Нису само Сарајево и Бањалука БиХ већ треба обићи и Калиновик, Бихаћ, Цазин, и друга мања мјеста,разговарати са људима па видјети какви су проблеми - истиче Вукановић.

Коментарисао је и поновно бројање гласачких листића за предсједника Српске.

-Имајући у виду размјере крађе, сигуран сам да ће отварање врећа разоткрити све – истакао је.

За данашњу изјаве предсједника Хрватске Зорана Милановића рекао је да је „баш шармантна, у његовом стилу“.

-Он је велико разочарање. Замислите да се ми мијешамо у изборни процес у Хрватској, да утичемо на малобројне повратнике. То би наишло на тако снажан отпор, говорили би се да враћамо на 1991. годину. Такве изјаве нису ништа друго до дрскост и безобразлук - закључио је Вукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана