Вукадиновић: Ситуација алармантна, манимо се политикантства

Срна
Вукадиновић: Ситуација алармантна, манимо се политикантства

ФОЧА - Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић апеловао је на министре у Савјету министара да се одобри употреба хеликоптера Сектора за ванредне ситуације Владе Србије за помоћ гашења пожара на Зеленгори, јер је ситуација на пожаришту алармантна.

Поред Хеликоптерског сервиса Републике Српске, од јутрос се у гашење пожара укључио и хеликоптер Оружаних снага БиХ, а како су навели из Национланог парка “Сутјеска”, ватра је захватила и борову шуму, док је цијело пожариште површине око 150 хектара.

Вукадиновић истиче да Хеликоптерски сервис Републике Српске и јединице које су ангажоване на гашењу пожара три дана уз надљудске напоре покушавају да обуздају ватру, али да је евидентно да са том носивости ведара не могу успјети ни Хеликоптерски сервис, ни Оружане снаге.

-Оружане снаге су јутрос послале један хеликоптер, иако су требала да буду ангажована два, али, према незваничним информацијама, тај други је у квару. Надамо се да ће сутра и тај хеликоптер бити упућен на пожариште, али поново апелујем да оставимо политику, ситуација је алармантна, и да се одобре сви расположиви ресурси - рекао је Вукадиновић.

Позвао је све надлежне у Савјету министара, који могу да помогну, да одобре употребу хеликоптера из Србије носивости 5.000 литара воде.

-Имамо информацију да је Србија вољна да уступи још пар таквих хеликоптера, јер би само они могли веома брзо да угасе пожар. Овако, ситуација се само додатно компликује и нисам сигуран да ће ови момци који гасе пожар успјети. Бојим се уколико будемо одуговлачили са овом процедуром и играли се политиком и политикантством, да ћемо доћи у ситуацију да Национални парк и Зеленгора изгледају много другачије, што би било више него поражавајуће - упозорио је начелник општине Фоча.

Он је захвалио и Хеликоптерској јединици МУП-а Републике Српске, која превози ватрогасце са локацију на локацију, те свима који су се одазвали на апел фочанске Територијалне ватрогасне јединице.

-Ватрогасци из Илиџе су већ на терену, очекујемо екипе из Гацка. Из Плужина, нажалост, нису били у могућности да нам помогну, јер и они имају пожар на локалитету своје општине. Искрено се надам да ћемо успјети, али опет апелујем на све институције да омогуће употребу расположивих ресуреса, дакле, не само хеликоптера Оружаних снага БиХ, него и МУП-а Српске и Сектора за ванредне ситуације Владе Србије да пробамо да зауставимо ову ватрену стихију - поручио је Вукадиновић.

Директор Националног парка Зоран Чанчар потврдио је да од јутрос пожар гасе два хеликоптера, а да су на терен пребачени и ватрогасци Територијалне ватрогасне јединице Фоча, Ватрогасног друштва Илиџа и припадници цивилне заштите.

-Иако су на терену два хеликоптера, тешко да могу обуздати ватрену стихију јер вјетар и даље дува и шири пожар. Није важно одакле су хеликоптери, само да угасимо ватру. Заиста не разумијем да се у овим околносзима неко бави политиком, умјесто да хитно реагује и одобри полијетање хеликоптера МУП-а Србије који би помогао у гашењу - рекао је Чанчар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана